Izvor: Radio 021, 06.Dec.2019, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dr Miloš Pantelić: Redovni odlasci kod ginekologa mogu da spasu život

U Srbiji svakog dana u proseku četiri žene obole, a jedna umre od raka grlića materice, oboljenja koje se, ako se otkrije na vreme, može efikasno izlečiti.

Prevencija je veoma važna u svim oblastima medicine, a kako kaže ginekolog Miloš Pantelić, konsultant u Poliklinici Uromedica NS, naročito su redovni pregledi važni u ginekologiji.

Među prvima smo u Evropi, nažalost, po učestalosti karcinoma grlića materice i može se reći da je to dosta uslovljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << neredovnim ginekološkim kontrolama.

"Značaj redovnih ginekoloških pregleda je jako velik zato što mi većinu bolesti i stanja možemo da otkrijemo u najranijem stadijumu, kada je veća uspešnost izlečenja. Posebno je to značajno kod ranog otkrivanja premalignih i malignih promena na grliću materice, s obzirom da postoje tri premaligne forme, odnosno tri stadijuma dok još nije došlo do razvoja karcinoma", navodi dr  Pantelić.

Ukoliko se promene otkriju u tim stadijumima, one se moguuspešno lečiti.

"Mi možemo da otkrijemo stanje dok još nije ni došlo do karcinoma. Uklanjanjem te promene u celosti, možemo da kažemo da je pacijentkinja u potpunosti izlečena", naglašava naš sagovornik. 

Za otkrivanje tih promena koriste se dve vrste pregleda.

"Kolposkopija je mikroskopski pregled grlića materice, a drugi je dobro poznati Papanikolau test. Na osnovu ta dva pregleda, odlučujemo se dalju dijagnostiku ako je potrebna. Tačnost Papanikolau testa je 78 do 80 odsto, dok je tačnost kolposkopije 87 do 90 odsto, naravno kada je rade stručnjaci koji imaju dosta iskustva. Zajedno daju tačnost veću od 98 odsto. Uzevši u obzir da su to jednostavni pregledi, da nisu bolni, a efikasni su, apelujemo da žene redovno posećuju svog ginekologa." 

Međutim, dosta žena ne ide redovno kod ginekologa.

"Na preventivne ginekološke preglede treba ići jednom godišnje. Po svetskim standardima, ako je tri uzastopne godine nalaz Papa brisa bio uredan, može se napraviti pauza dve do tri godine, jer svi ti procesi retko kad idu jako brzo. Smatra se da je za nastanak karcinoma potrebno tri do 15 godina. Naravno, tu su neizostavni faktor humani papiloma virusi, koji su najznačajniji u nastanku karcinoma grlića materice, a i utvrđivanje HPV infekcije je sastavni deo naših pregleda. Dosta često kod pacijentkinja kod kojih otkrijemo neka oboljenja, kod sledećeg pitanja shvatimo da žena nije bila pet, šest pa i više godina na pregledu."   

Prema rečima doktora Pantelića, najčešća oboljenja u ginekologiji su miomi materice.

"Smatra se da svaka treća žena posle 35. godine ima miom. To je benigni tumor mišića materice, a u malom procentu on može da pređe u maligni i da nastane sarkom. To se događa u 0,5 do jedan odsto slučajeva, znači nije često, ali s obzirom na veliku učestalost pojave mioma, moramo uvek, negde u podsvesti, kad kontrolišemo pacijentkinju, imati i to na umu."     

Kako kaže naš sagovornik, miomi mogu da izazovu značajne tegobe.

"Ako menstruacije počinju da budu obilnije, da traju duže, ako su krvarenja nepravilna, to je neki od prvih simptoma. Zatim, osećaj pritiska u donjem delu trbuha ili bolovi. Ako se miomi nalaze napred, mogu da pritiskaju mokraćnu bešiku, pa se javlja češća potreba za mokrenjem. Dugotrajna produžena krvarenja dovode do malokrvnosti, koja onda dovodi do ubrzanog rada srca i vremenom je moguća i hipertrofija srčanog mišića. Miomi se mogu lečiti konzervativnim metodama (lekovima) ili hirurški."     

Doktor Pantelić značaj preventivnih pregleda ilustruje i ovim primerom:

"Karcinom jajnika ima četiri stadijuma. Ako ga otkrijemo u prvom, petogodišnje preživljavanje je preko 90 odsto, u trećem stadijumu je već manje od 20 odsto, a u četvrtom manje od pet odsto. A mi trenutno, u svetu, otkrivamo karcinom jajnika u prvom stadijumu u oko 25 odsto slučajeva i on ima najveću smrtnost baš zbog toga što se otkriva u kasnoj fazi."  

Zbog toga se, kaže, za karcinom jajnika govorilo da je tihi ubica.

"Tu je malo kriva i sama lokalizacija, jer ti tumori imaju prostor za rast i pacijentkinje ne osete odmah tegobe. Oni izazivaju određene simptome i u ranom stadijumu, to je neki osećaj napetosti u predelu stomaka, međutim, pri današnjem načinu života često se prenebregnu ti početni simptomi. Za otkrivanje tumora jajnika imamo odlično dijagnostičko sredstvo - ultrazvučni pregled je izuzetno precizna i tačna dijagnostika. Rade se i određeni tumorski markeri, naravno uzevši u obzir da oni nisu toliko specifični, ali u kombinaciji sa klasičnim ginekološkim pregledom i ultrazvučnim pregledom, njihovo određivanje dobija smisao", navodi dr Miloš Pantelić.

Poliklinika Uromedica NS nalazi se na Podbari, u Gundulićevoj 8, a brojevi telefona su 021/ 26 111 88 i 021/ 255 31 33.

Više informacija o svim medicinskim procedurama koje se rade u ovoj poliklinici možete pronaći OVDE.

Celu emisiju "Zdravi sat" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu.

Autor: Zakupljen prostor

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.