Dr Đilas: Žene u sve mlađoj dobi obolevaju od raka dojke

Izvor: Radio 021, 02.Nov.2018, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dr Đilas: Žene u sve mlađoj dobi obolevaju od raka dojke

Jedan od vodećih uzroka prevremene smrti žena u Srbiji je rak dojke, koji se otkriva u stadijumima koji su, nažalost, često napredni.

Podaci Evropskog registra za rak pokazuju da je Srbija na visokom drugom mestu po broju smrtnih slučajeva kada je reč o raku dojke. Kako apeluju u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", iz godine u godinu je mortalitet usled ovog tipa raka sve veći, a preventivni pregled, koji je jedan od spasilaca života svake žene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koja ima rizik od obolevanja, nije popularna metoda - tek svaka treća žena u Srbiji obavlja samopregled dojki.

Upravo je obeležen Mesec borbe protiv raka dojke, oktobar. Kako za 021 navodi prof. dr Dragana Đilas, specijalista radiologije na Institutu za onkologiju Vojvodine alarmantno je da sve mlađe žene obolevaju od raka dojke, već od 25. godine. Kako naglašava, u Vojvodini svaka osma žena oboli od karcinoma dojke, što je značajan porast u statistici u poslednje dve decenije, kad je svaka 10. žena obolevala od ovog raka.

"Najčešći uzrok obolevanja je način života, koji obeležava kontinuiran, hroničan stres koji najčešće ne možemo da izbegnemo. Primećuje se i sve veći uticaj loših partnerskih odnosa, naročito kod žena koje su zanemarene ili maltretirane u odnosima, trpe neki vid nasilja i marginalizaciju, što može da se prepozna i kroz razgovor sa ovim osobama tokom pregleda i što zahteva da se ovakvim ženama posveti mnogo više pažnje. Poznati uzrok raka dojke je i genetika, što potvrđuje i podatak da trećina svih obolelih žena ima nasledni (genetski uzrokovani) karcinom dojke", naglašava dr Đilas i dodaje da je moguće dokazati prisustvo genetskog poremećaja koji dovodi do raka dojke, ali je reč o proceduri koja se, uprkos ogromnoj zainteresovanosti žena različitih godina i dalje ne radi rutinski u Srbiji.

Osim pomenutih grupa, i žene koje su obolele od alkoholizma ili gojaznosti su u riziku od raka dojke.

Dobra vest je da, prema novim podacima Evropskog udruženja za borbu protiv raka, kontraceptivne (hormonske) pilule koje uzima zavidan procenat mladih žena, ne utiču na povećanje rizika od obolevanja. Štaviše - redovnim uzimanjem do 40. godine života, ove pilule smanjuju rizik od raka jajnika, dodaje dr Đilas.

"Treba iskoristiti momenat posete lekaru zbog hormonalne, kontraceptivne terapije i obaviti preglede dojki ultrazvukom ili drugim metodama, jer se na taj način povećava svest o potrebi redovnih kontrola. Mnogo su veće šanse ozdravljenja ukoliko se rak otkrije u ranoj fazi. Svaka žena mora da bude svesna rizika od obolevanja, a poznato je da ne možete sprečiti nastanak raka dojke, već samo možete uticati na rano otkrivanje", napominje naša sagovornica.

Šta kada napipamo čvorić?

Čvorić u dojkama najčešći je, ali ne i jedini simptom raka dojke. Najbitnije je ne stvarati paniku - čvorići koje žene najčešće napipaju su posledice oticanja žlezdanog tkiva dojke u drugoj polovini menstrualnog ciklusa. Međutim, ukoliko žena napipa čvorić ili drugu promenu u dojci u periodu od 5. do 15. dana od početka ciklusa, to može da bude znak za brigu i potrebno je javiti se lekaru na pregled.

"Ženama koje imaju do 40 godina radi se inicijalni pregled ultrazvukom, dok se ženama starijim od 40 godina savetuje da urade i prvu mamografiju, bez obzira na sve druge faktore rizika. Mamografija je metoda koja nosi sa sobom određenu, ali veoma malu i bezopasnu dozu zračenja, a tokom pregleda nema bolova. Mamografija se radi na svake dve do tri godine kod žena s malim rizikom, a kod žena koje imaju visok rizik od obolevanja svake godine se obavlja neki vid pregleda, najčešće naizmenično mamografija i ultrazvuk. Naravno, postoji i niz drugih simptoma za brigu – uvlačenje bradavice, iscedak ili sekrecija neuobičajeno bistrog ili krvavog sadržaja, kao i povlačenje kože, koje se najbolje primećuje kada su ruke podignute iznad glave, ispred ogledala", navodi za 021 doc. dr Dragana Đilas.

Skrining program koji se sprovodi u Republici Srbiji doneo je napredak u podizanju svesti, edukaciji i osavremenjavanju borbe protiv raka dojke. Svake druge godine se žene starije od 50 godina pozivaju na mamografiju i na taj način je moguće otkriti bolest i stvoriti uslov za izlečenje.

Imamo dovoljan broj obučenih radiologa i sve veći broj savremene opreme, a naš Centar za dijagnostiku raka dojke pri Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici vodeća je institucija po uspešnosti dijagnostike i lečenja raka dojke, ali i po edukaciji lekara ne samo u Srbiji, već i u regionu", kaže dr Đilas.

Naše zdravlje je velikim delom u našim rukama. Zato nemojte odlagati posete lekaru i obavite svoj preventivni pregled, jer je to najveća stvar koju možete učiniti za sebe.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.