Donosi li Deklaracija o opstanku nacije išta dobro?

Izvor: Radio 021, 07.Avg.2017, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donosi li Deklaracija o opstanku nacije išta dobro?

Sama najava Deklaracije Srbije i Republike Srpske o opstanku nacije izazvala je polemiku u javnosti, a za očekivati je da će rasprave biti još žešće kada se bude usvojala u novembru ove godine.

Od Memoranduma SANU naovamo ima ih koliko vole iako oni ništa dobro nisu doneli srpskom narodu, kažu sagovornici Danasa povodom najave generalnog sekretara predsednika Srbije, da će oko 25-26. novembra biti doneta deklaracija Srbije i Republike Srpske o opstanku nacije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Oni koji drugačije misle ukazuju na to da možda treba ponuditi međunarodnoj zajednici neka racionalna i odmerena rešenja kada je reč o položaju Srba u zemljama u regionu. Ideja o ovoj deklaracija dolazi u trenutku kada je predsednik pozvao na unutrašnji dijalog o Kosovu tokom kojeg bi srpska javnost trebalo da se suoči sa činjenicama i realnošću o svom uticaju na Kosovo.

Generalni sekretar predsednika Nikola Selaković rekao je da se na sastanku predsednika Srbije sa predstavnicima Srba iz regiona razgovaralo o zajedničkoj deklaracije Srbije i RS o delovanju za opstanak srpske nacije i srpskog naroda. Ona bi, prema njegovim rečima, bila i vrsta "našeg nacionalnog programa".

Istoričarka Dubravka Stojanović navodi da vlasti nije potreban nikakav novi plan i da ne treba da se trude i forsiraju toliko.

"Od Memoranduma naovamo ima ih koliko vole. Mogu bilo koji da uzmu, jer su svi suštinski isti. Na primer Miloševićev koji se zvao 'Svi Srbi u jednoj državi', zbog čega smo ratovali 90-ih", kaže ona.

Deklaracija o opstanku nacije odnosno Memorandum za siromasne

— Marko (@gradjanista) August 7, 2017

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.