Dom zdravlja uveo novu uslugu pa onda tražio dozvolu od Ministarstva

Izvor: Radio 021, 05.Okt.2018, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dom zdravlja uveo novu uslugu pa onda tražio dozvolu od Ministarstva

Iako je uslugu trombotesta uveo u junu, Dom zdravlja "Novi Sad" u tom trenutku nije imao dozvolu Ministarstva zdravlja za uvođenje novih zdravstvenih tehnologija, pokazuju podaci koje je 021.rs dostavila zdravstvena inspekcija.

Vanredna inspekcija Ministarstva zdravlja dogodila se 13. septembra, a do nje je došlo na osnovu dopisa jednog od sindikata koji se požalio da je ustanova uvela novu uslugu svojim pacijentima bez adekvatne pripreme medicinskog osoblja, konkretno izabranih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << lekara, što bi u najgorem slučaju moglo da ugrozi zdravlje pacijenata. Usluga - protrombinsko vreme PT i INR do tada se pružala u Kliničkom centru Vojvodine, koji u svom prostoru nije mogao da zadovolji sve pacijente i inicirao je da se usluga pruža na primarnom nivou zdravstvene zaštite - na šta ima pravo jer isto dozvoljava važeći Pravilnik o nomenklaturi laboratorijskih usluga.

"Vezano za pružanje navedene usluge, ustanova se obratila Ministarstvu zdravlja 16. marta tražeći odgovor da li može pružati uslugu protrombinsko vreme PT i INR za praćenje antikoagulantne terapije i odgovorom od 18. aprila navedeno je da shodno Pravilniku o nomenklaturi laboratorijskih usluga, Dom zdravlja 'Novi Sad' može pružati navedene laboratorijske usluge. Dom zdravlja je uveo uslugu 13. juna, kojoj je prethodila edukacija izabranih lekara, biohemičara, laboratorijskih tehničara i medicinskih sestara po akreditovanom programu medicinske edukacije od strane Zdravstvenog saveta od 21. maja, koja se i dalje nastavlja", navodi za 021 republički zdravstveni inspektor Branka Bulatović.

U Domu zdravlja prethodno su za 021 poručili da je pripremni period za lekare i osoblje bio šest meseci i da su prošli obuke i predavanja. Na pitanje 021 kako su šest meseci trajale pripreme, kad je akreditovan program donesen tek u maju, u Domu zdravlja navode da je u maju održano akreditovano predavanje, a mesecima ranije su rađene obuke, pod mentorstvom stručnjaka Kliničkog centra Vojvodine.

Prema Zakonu u zdravstvenoj zaštiti, zdravstvena ustanova ne sme da koristi nove tehnologije bez dozvole za korišćenje koju je izdalo Ministarstvo zdravlja. Ako ustanova koristi nove tehnologije bez dozvole izdate u skladu sa zakonom, Ministarstvo donosi rešenje o zabrani korišćenja novih tehnologija.

"Ministarstvu zdravlja upućen je zahtev 27. jula za izdavanje dozvole za korišćenje novih zdravstvenih tehnologija –protrombinsko vreme (PT) INR i zahtevano od Ministarstva da se dostavi odluka Upravnog odbora i Stručnog saveta i taj postupak je u toku", poručuju u zdravstvenoj inspekciji za 021. Na pitanje kako su uveli ove tehnologije bez dozvole ministarstva, u Domu zdravlja nisu pojasnili.

"Budući da smo do sada, u više navrata, davali saopštenja povodom uvođenja INR terapije, ostajemo pri ranije navedenim činjenicama. Paralelno sa uvođenjem terapije sprovodimo i ankete u kojima proveravamo zadovoljstvo pacijenata pruženim uslugama i čak 97% odsto ispitanih nas je ocenilo izuzetno visokom ocenom. Za tri meseca zabeležili smo više od 10.000 poseta pacijenata kojima je nužna ovakva terapija i to bez ijednog prigovora, štaviše na njihovo izraženo zadovoljstvo. Zapravo, jedini prigovor je što im je žao da se na ovaj način nije i ranije organizovalo pružanje ove usluge", poručuju iz ustanove za naš portal.

U zdravstvenoj inspekciji nisu za 021 pojasnili kako je Dom zdravlja uveo novu uslugu pre nego što mu je izdata dozvola za nju.

U međuvremenu, kako saznajemo, zdravstvenoj inspekciji je pre manje od mesec dana stigao još jedan zahtev za inspekcijskim nadzorom, koji potpisuje predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić.

"Tek kada na osnovu mišljenja Komisije za procenu zdravstvenih tehnologija, Ministarstvo rešenjem izda dozvolu za korišćenje novih zdravstvenih tehnologija u zdravstvenoj ustanovi (u ovom slučaju za obavljanje antikoagulantne terapije), ona može da se sprovodi u praksi. Pošto očigledno da ceo postupak nije ispoštovao odredbe zakona i podzakonskih akata, ova delatnost takozvane 'ambulante za hemostazu' se ne bi smela obavljati, a svi učesnici dolaze pod udar navedenih zdravstvenih odredbi jer neznanje pred zakonom svakako ne opravdava", poručuje predsednik ovog sindikata u dopisu inspekciji, u koji je 021 imao uvid.

Sa druge strane, Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije poručio je ranije da su tvrdnje zaposlenih koji ukazuju na nezakonito i neprofesionalno uvođenje ove usluge "ishitrene, neprimerene, kontradiktorne, a na kraju i neosnovane".

"Ovakvo istupanje u javnosti upućeni doživljavaju isključivo kao ličnu promociju na štetu ustanove, a samim tim i svih zaposlenih, (što nije prvi put) i kao krajnje nekorektan odnos prema zaposlenima koji svojim entuzijazmom i zalaganjem teže ka novim znanjima i boljem kvalitetu rada, čime podižu i svoj i ugled ustanove, a što je najvažnije, sve to rade u interesu pacijenata. Poruka našeg sindikata svim zaposlenima je da se pisanim putem obrate poslodavcu i svom sindikatu ukoliko imaju bilo koji problem. Ono što mi garantujemo je da ćemo sve probleme rešavati prevashodno mirnim putem unutar ustanove, jer je poštenije, realnije, jeftinije i za zaposlenog i za poslodavca, a nikada senzacionalistički da udovoljimo apetitima novinara i skrenemo javnost na naša imena", poručili su u ovom sindikatu, koji je u sukobu mišljenja sa sindikatom koji se žalio inspekciji.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.