Dogovor KCV i Medicinskog fakulteta: Plaća se naknada, KCV izlazi u susret

Izvor: Radio 021, 23.Maj.2018, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor KCV i Medicinskog fakulteta: Plaća se naknada, KCV izlazi u susret

Rukovodstva Kliničkog centra Vojvodine, Medicinskog fakulteta i Pokrajine sastala su se povodom višemesečnih sukoba i neslaganja u vezi sa sporazumom o obavljanju prakse na KCV, a koja je zbog pomenutih nesuglasica bila obustavljena.

Sastanak je vodio pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Kako su poručili u Pokrajini nakon sastanka, dogovor je da će rukovodstvo Medicinskog fakulteta odmah raditi na pronalaženju načina da plati praksu studenata >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u Kliničkom centru Vojvodine, a da će KCV do tada izlaziti u susret studentima i dopustiti nesmetano obavljanje nastave.

Dekanica Medicinskog fakulteta Snežana Brkić je, navode u Pokrajini, uverila Gojkovića da završetak ovogodišnjeg letnjeg semestra neće biti ugrožen zbog prekida prakse.

Sporazum koji će biti potpisan stupiće na snagu 15. oktobra, kad počinje i nova školska godina.

Uprava Medicinskog fakulteta saopštila je da će dve ustanove potpisati Memorandum o regulisanju međusobnih odnosa.

"Takođe, dogovoreno je da nakon potpisivanja Memoranduma i pravnog uređenja međusobnih odnosa započne prekinuta nastava za studente Medicinskog fakulteta u prostorijama Kliničkog centra Vojvodine od 24. maja 2018. godine", navode u upravi fakulteta.

Kako je 021 ranije pisao, do sukoba je došlo jer je Klinički centar Vojvodine tražio od fakulteta da plati određene iznose po studentu za obavljanje praktične nastave i specijalističkog staža. Ove sume nisu odgovarale Medicinskom fakultetu i uzrok su višemesečne stagnacije u potpisivanju ugovora.

Medicinski fakultet javno je reagovao zbog odluke KCV da, posle nemogućnosti da se dođe do sporazuma, zabrani studentima da dolaze na praksu. Fakultet je objavio i dopis Pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje Kliničkom centru Vojvodine, a u kojem se preporučuje nastavak saradnje.

U Kliničkom centru Vojvodine nisu za 021 objasnili visinu naknada za studente. Obratili su se javnosti saopštenjem, u kojem navode da je Medicinski fakultet 18 meseci odbijao da sporazumom definiše saradnju.

Međutim, u pozadini se nalaze i izbori za novog dekana Medicinskog fakulteta, u kojima ulogu igra upravo v.d. direktora Kliničkog centra Vojvodine. Detaljnije čitajte OVDE.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.