Dobrovoljna vatrogasna društva u Vojvodini raspolažu zastarelom opremom

Izvor: Radio 021, 10.Okt.2018, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobrovoljna vatrogasna društva u Vojvodini raspolažu zastarelom opremom

Oprema vatrogasaca dobrovoljaca, okupljenih u 221 dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) u Vojvodini, u većini slučajeva je starija od njihovih članova.

Pojedina vozila su navršila 60 godina, a u proseku su stara 42 godine. Obnova zastarele opreme godinama je najveći problem za oko 10.000 vojvođanskih vatrogasaca.

Ljubica Krnjajić, predsednik Vatrogasnog saveza Vojvodine, ukazuje da vatrogasci dobrovoljci nemaju više ni snage ni sredstava da gase požare, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kojih je u vreme poljoprivrednih radova znatno više. Dešava se da su rezervoari u kamionima prazni, creva oštećena, a dobrovoljci u borbu sa vatrom često odlaze u civilnoj odeći ili zaštitnoj opremi kojoj je istekao rok upotrebe.

"DVD su značajna jer u manjim mestima uglavnom prvi izlaze na teren da spasu ljude i imovinu", naglašava Krnjajić i dodaje da ni pored toga nije rešeno njihovo finansiranje, iako se u nekoliko zakona pominje da lokalne samouprave to čine.

DVD u Vojvodini raspolažu sa 148 vozila i 17 traktora sa cisternama i po rečima sagovornice Novosti, to nije dovoljno i teško ih je održavati i registrovati.

"U vojvođanskim selima, 90 odsto požara ugase dobrovoljci", navodi Krnjajić.

Zbog dugogodišnje nezavidne situacije, nemaju više volje ni da nekog mole da im da gorivo ili pare da kupe gorivo da bi oni gasili požare koje neko bahatošću izaziva. Dobrovoljni vatrogasci širom Vojvodine ogorčeni su na ljude koji pale po njivama, ali i na državne organe koji to ne sprečavaju.

Toma Sladojević, predsednik DVD u Bukovcu, kaže da u tom mestu sa deset aktivnih dobrovoljaca, od 1992. godine nemaju vatrogasno vozilo i da su prinuđeni da se snalaze kako znaju.

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.