Izvor: Radio 021, 23.Feb.2020, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobio 150.000 dolara i dozvolu da koristi tablice s natpisom "Ja sam bog"

Jedan Amerikanac dobio je gomilu novca zahvaljujući neobičnom sudskom procesu.

Beni Hart dobio je odštetu veću od 150.000 dolara nakon što mu je Kabinet za saobraćaj u Kentakiju oduzeo registracijske tablice na kojima je pisalo "Ja sam bog" (I'm God).

Sudija je naložio Kabinetu za saobraćaj da plati više od 150.000 dolara za sudske troškove čoveku čiji su zahtev da na registracijskim tablicama ima natpis "I'm God" odbili.

Hart, koji kaže da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ateista, rekao je medijima da je u Ohaju više od decenije vozio s ovom registracijom. Kada se preselio u Kentaki 2016. godine, podneo je zahtev da zadrži iste registracijske tablice.

Ali umesto toga, dobio je pisanu odluku da je njegov zahtev odbijen, jer je "neukusan, potencijalno bi ometao druge vozače i mogao bi dovesti do eventualnih sukoba", stoji u sudskim dokumentima.

Kao odgovor na ovu odluku, u novembru 2016. godine Fondacija za slobodu od religije i Američka unija za građanske slobode (ACLU) iz Kentakija podneli su tužbu u Hartovo ime, navodeći da su prekršena njegova prava zagarantovana Prvim amandmanom.

Prošlog novembra sud je presudio u Hartovu korist, navodeći da dopuštanje tablica kao što su "IM4GOD" (Ja sam za Boga) i "LUVGOD" (Volim Boga), a zabrana registracije "IM GOD", nije u skladu s neutralnošću gledišta. U skladu s tim, sud zaključuje da je u ovom slučaju nerazumno i samim time nedopušteno ograničavanje prava koja Hartu garantuje Prvi amandman.

Nakon presude suda, Hartu je bilo dopušteno da nabavi svoju prilagođenu registracijsku tablicu, navodi CNN. Zatim je prošle nedelje američki okružni sudac Gregori van Tejtenhau naredio Kabinetu za saobraćaj da Hartu plati 150.715,50 dolara advokatskih troškova, kao i 491,24 dolara sudskih troškova.

Autor: Klix.ba

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.