Do posla samo uz rizik

Izvor: Blic, 12.Feb.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do posla samo uz rizik

NOVI SAD - Ako se nekome u Srbiji dogodi da, poput sedmorice vozača iz Vojvodine, plati 2.100 evra za troškove odlaska na rad u Kanadu, pa čak i potpiše ugovor sa poslodavcem, a potom ostane i bez posla i bez datog novca, ne bi imao od koga da zatraži pomoć i obeštećenje, pokazala je provera „Blica" u državim službama.



Oblast posredovanja u zapošljavanju kod nas je do te mere loše zakonski pokrivena, da je svakome ko na ovaj način zatraži posao veoma >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << teško garantovati sigurnost ili naknadu troškova, za slučaj da program propadne.

Licenca Ministarstva za rad za posredovanje u zapošljavanju, osnovna uzdanica osobama koji traže posao preko posrednika da neće biti prevareni, daleko se lakše dobija nego što bi se očekivalo. Kako navode u Privrednoj komori, za dobijanje ove licence potrebno je da agencija ima lokal, tehničku opremu i zapošljava osobu obučenu za posredovanje u zapošljavanju. Uz ove uslove, Ministarstvo za ekonomiju izdaje dozvolu za rad, nakon čega se firma upisuje u registar privrednih subjekata. Posle toga, nezaposleni su prepušteni ažurnosti posrednika i savesti poslodavca.

- Mi izdajemo dozvole i kontrolišemo da li su ispunjeni svi uslovi pre izdavanja dozvole, a za nepravilnosti su nadležne inspekcije i sudovi - obrazlažu u Ministarstvu za ekonomiju.

A inspekcija će kontrolisati rad posredničkih firmi i agencija samo pod uslovom da neko podnese žalbu. Pa i tada, područje interesovanja inspektora biće da li agencija ima dozvolu za rad i ispunjava li zakonom propisane ugovore, da li su ugovori o posredovanju napravljeni u skladu sa zakonom i da li ispunjeni uslovi navedeni u njima. Čak i na sudu biće teško izboriti se za prava, jer odgovornost agencije prestaje onog trenutka kada budućeg radnika upozna s poslodavcem. Tog trenutka je i posrednička firma ispunila svoje obaveze jer je, kaže zakon, i osnovana zbog posredovanja. Da li će ugovor uopšte biti potpisan i ispunjen, posredničke agencije dotiče samo u jednom: neće biti isplaćena dok god radnik ne dobije prvu platu. Obećanja u međuvremenu i novac koji se daje bez priznanica i na osnovu poluugovora bez pečata, kakvi su, tvrde u policiji, uobičajena praksa, teško su dokazivi.

- Ugovori su uvek tako napisani da su se agencije i advokati dobro ogradili. Cifre koje se stavljaju u ugovore po pravilu su manje od onih koje se traže od ljudi, ali su uvek dobro opravdane i u skladu sa zakonom. Onaj deo posla koji jeste krivično delo: obećanja bez osnova, uzimanje novca u zamenu za navodni posao, odvija se bez svedoka i ikakvog pisanog traga, pa je izuzetno teško dokazati ga - navodi izvor „Blica" u policiji.

Kako se zaštititi u ovakvoj situaciji, odgovor je koji teško daju čak i u najvišoj državnoj administraciji.

- Svako posredovanje pri zapošljavanju u inostranstvu je rizično i zbog toga ni Ministarstvo, ni mi kao sekretarijat nikada ne podržavamo ovakve projekte. Ovakve oblasti su zaista rizične, nikada ne znate kako će se postaviti agencija, kako njen partner u inostranstvu, a ako se desi da problem izazovu strani državljani jedino rešenje je međunarodni spor - kaže Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za rad i zapošljavanje.

Jedini savet koji i on, i agencije koje se bave ovim problemom, poput „Astre", mogu dati je: izbegavajte programe posredovanja u zapošljavanju ili ih koristite samo ako ulogu posrednika preuzima sama država.

Dedović: Za vozače odgovorni Kanađani

Vlasnik „Sitera" Mišo Dedović kaže da vozači koji nisu dobili posao u Kanadi, o čijem slučaju je „Blic" juče pisao, jesu oštećeni, ali ih nije oštetila njegova agencije, već poslodavac, „Vinipeg motor ekspres", i imaju puno pravo na naknadu novca koji su dali, ali samo ako ga zatraže od kanadske firme.

- Nisam nikoga prevario, niti bih to sebi dozvolio. Svoj deo obaveza prema ovim ljudima, zakonski gledano, ja sam ostvario onog trenutka kada sam ih upoznao sa poslodavcem. Novac koji su dali, predali su advokatu iz Kanade i nakon toga on je preuzeo na sebe dalje posredovanje do poslodavca, firme „Vinipeg motor". O tome su svi oni obavešteni prilikom plaćanja i potpisivanja ugovora, na engleskom jeziku. Pošto su potpisali ugovor sa poslodavcem, ovi ljudi mogu da traže obeštećenje upravo od kanadske firme - izričit je Dedović. On napominje da je on učinio sve da pomogne ovim ljudima, pa čak i da su pojedini odbijali pozivna pisma za poslove u Kanadi koje im je izdejstvovao. Problem je, po tvrdnji Dedovića, izbio u Kanadi, gde su se prvi poslati radnici iz Srbije pokazali u lošem svetlu i ostali dužni kanadskim advokatima, zbog čega je „Vinipeg" odbio da dalje zapošljava kandidate sa liste.

Sekretarijat spreman da na sudu traži odgovorne

Povodom tvrdnji sedmorice vozača da im je preko agencije „Siter" naplaćeno 2.100 evra za posao u Kanadi, a da nikada nisu dobili zaposlenje, pokrajinski sekretar Miroslav Vasin juče je kontaktirao vlasnika i najavio da će svim učesnicima ponuditi suočenje u njegovoj kancelariji.

- Pošto je priča ozbiljna, nudim svim vozačima i agenciji da se sretnu u sekretarijatu, da nam pomognu da se utvrdi istina i da pokušaju da pronađu odgovarajuće rešenje, uz našu pomoć. Ako se utvrdi da je neko prevaren, tražićemo odgovor i ko je to učinio, a spremni smo i da pokrenemo sudski proces za utvrđivanje odgovornosti - kaže Vasin.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.