Do kuće samo helikopterom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2010, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do kuće samo helikopterom

NOVI SAD -

Stanovnici ulice Eme Goldman ,na Klisanskom bregu, imaju zaista nesvakidašnji problem. Već 15 godina, od 1996, kada su ih izgradili , do svojih kuća dolaze prolazeći kroz komšijino dvorište.

Jedina mogućnost da budu povezani sa spoljnim svetom jeste da grad, odnosno Zavod za izgradnju grada otkupi susednu parcelu u privatnom posedu na kojoj je prema urbanističkom planu predviđeno da bude izgrađen put. Za to , naravno, sada nema novca i uprkos mnogim obećanjima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << trenutno je moguće samo alternativno rešenje koje, kažu stanari, ne rešava probleme svih.

Parcela na kojoj, prema urbanističkom planu, treba da bude put u ulici Eme Goldman je u privatnom posedu i procenjena je na oko 135 hiljada evra. Toliko Grad treba da plati vlasniku da bi 7 porodica konačno dobilo svoju vezu sa svetom. Svo vreme, do svojih kuća dolazili su improvizovanim putićem kroz tuđ posed koji je sada zatvoren a oni ostadoše u potpunoj izolaciji.

Njihov dolazak do sopstvenih domova sada zavisi od dobre volje komšija, od kojih , kako tvrde , često trpe vređanja i pogrde. Ako im komšija ne dozvoli prolaz, što se već dešavalo, jedini način da dođu kući je helikopterom.

Duplo su platili troškove legalizacije. Uredno izmiruju račune i troškove za komunalne usluge, ali otpadne vode izbacuju u susedne bašte jer javne službe ne mogu da dođu do njihovih poseda.

Godinama im obećavaju rešenje problema bez rezultata.

Poslednje u nizu obećanja, tvrde stanari , bilo je da će se problem rešiti do maja ove godine. Kako su za našu televiziju rekli u ZIG-u, novca za to trenutno nema a u saradnji sa mesnom zajednicom razmišlja se o alternativnom rešenju.

„ Nije tačno da nije u pitanju divlja gradnja, jer su kuće podignute gde je predviđeno ali bez građevinske dozvole“, kaže Marijan Petrović, pomoćnik direktora ZIG-a. „Prema Urbanističkom planu, na tom delu jeste predviđena gradnja, ali su ti stanari otkupili samo svoje parcele ne vodeći tada računa da je parcela na kojoj je predviđen put u privatnom posedu. Grad nema pravnu , ali ima moralnu obavezu da zbrine te porodice. Mi to i pokušavamo ali ove godine, u restriktivnim uslovima, nema novca za to. Pokušavamo da iznađemo alternativno rešenje.“

To rešenje, kažu stanari , podrazumeva da se put probije sa druge strane, opet kroz tuđe posede, ali bi na taj način samo dve kuće bile direktno povezane sa putem. U međuvremenu , stari vlasnik sporne parcele je preminuo a njegovi naslednici, imaju želju da se problem reši ali ih, kažu, poslednje 2 godine niko iz grada nije zvao tim povodom. U međuvremenu, Radići i njihove komšije, kao lopovi, prikradaju se sopstvenim kućama i uredno plaćaju sve što im zatraže, nadajući se da to ima nekakve veze...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.