Izvor: Radio 021, 20.Jul.2019, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dnevnik Diane Budisavljević pobednik Pulskog festivala

Ostvarenje "Dnevnik Diane Budisavljević" u režiji Dane Budisavljević, koje govori o herojskim podvizima austrijske aktivistkinje koja je iz užasa ustaških logora spašavala srpsku decu, apsolutni je pobednik 66. Pulskog filmskog festivala.

Potresna filmska priča, sastavljena od dokumentarnih i igranih delova, dobila je Veliku Zlatnu arenu za najbolji film festivala, dok je Zlatna arena za režiju pripala Dani Budisavljević.

Rediteljka filma "Dnevnik Diane Budisavljević" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kazala je Tanjugu da nije očekivala ovako veliko priznanje na festivalu.

Iznenađena sam jer nisam verovala da, pored filam 'General', naše ostvarenje može da dobije nagradu. Ovo priznanje nije samo za mene i za našu filmsku ekipu, već za Pulski festival i hrvatsko društvo u celini. Verujem da su pred nama bolji dani kada ovakav film uspe da dobije tako veliku nagradu kao što je Zlatna arena", rekla je Budisavljević.

Među nagrađenima je i srpska glumica Hristina Popović, koja je za ulogu Franke Anić u filmu "Poslednji Srbin u Hrvatskoj", reditelja Predraga Ličine, dobila Zlatnu arenu za najbolju glavnu žensku ulogu.

Pompezno najavljivani film "General", koji je koštao tri miliona evra, doživeo je apsolutni fijasko na današnjoj dodeli nagrada.

Film Antuna Vrdoljaka nagrađen je za specijalne efekte, sporednu mušku ulogu koja je otišla u ruke Borku Periću i za najbolju sporednu žensku ulogu koja je pripala Olgi Pakiović.

Žiri Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana, kojim je predsedavao srpski filmski kritičar Nenad Dukić, a čiji je član bila i novinarka "Politike" Dubravka Lakić, nagradu za najbolju manjinsku koprodukciju dodelio je srpskom filmu "Šavovi" u režiji Miroslava Terzića.

Publika koja je tokom festivala gledala filmove u Pulskoj areni takođe je nagradila film Dnevnik Diane Budisavljević. Priznanje Zlatna vrata otišlo je u ruke rediteljke Dane Budisavljević, jer je publika film ocenila najvišom ocenom, 4,90.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

"Dnevnik Diane Budisavljević" apsolutni pobednik Pulskog festivala

Izvor: B92, 20.Jul.2019

Ostvarenje "Dnevnik Diane Budisavljević" u režiji Dane Budisavljević, koje govori o herojskim podvizima austrijske aktivistkinje koja je iz užasa ustaških logora spašavala srpsku decu, apsolutni je pobednik 66. Pulskog filmskog festivala.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.