Izvor: Radio 021, 03.Okt.2019, 07:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević: Razlike u platama muškaraca i žena nema u javnom sektoru, u privatnom verovatno postoji

Razlika u platama između muškaraca i žena ne postoji u javnom sektoru, kazao je ministar za rad Zoran Đorđević, navodeći da nažalost verovatno postoji u privatnom sektoru.

"Protiv toga moramo da se izborimo. Protiv neravnopravnosti u platama moramo zajedno sa medijima da se izborimo. Ministarstvo je otvoreno i stalno imamo akcije Inspektorata rada, ali nama trebaju konkretni dokazi", kazao je Đorđević.

Đorđević je istakao da Ministarstvo ne može >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da se pojavi na terenu bez dokaza da se krši zakon.

Kako je naveo, ti problemi nisu nastali danas, niti pre četiri godine, već postoje u Srbiji decenijama unazad i o njima se do 2014. godine nije pričalo.

Upitan zašto od Poverenice za ravnopravnost nisu pribavili podatke, Đorđević je kazao da su tražili, ali da ih nisu dobili.

"Posao svakog je da ako zna da postoji kršenje zakona, da nadležni organ obavesti. Ukoliko ne obavesti, saučesnik je u svemu tome. Mi ne idemo da lovimo ko tako radi, imamo telefon 0800 300 300 7, svi su pozvani da pozovu, predaju dokaze i ukoliko se javno prijave, imaju pravo da dobiju odgovor šta smo uradili po tom pitanju", kazao je Đorđević.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa položajem žena u ruralnim predelima, Đorđević je kazao da je tu potrebno više raditi i medijski, ali i u samom pristupu problemu.

Kako je naveo, potrebno je da ljudi iz Ministarstva idu po selima, pričaju sa tim ženama, upoznaju ih sa tim šta radi Vlada Srbije, kao i sa njihovim pravima, koja mogu da crpe iz svih zakona.

"Mislim da to nedostaje i da su te žene zarobljene u neinformisanosti i to je nama najveći problem. Rešenje je direktan razgovor, obilazak cele Srbije, priča sa tim ženama i upoznavanje s tim kako mogu da ostvare sva svoja prava", kazao je Đorđević.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.