Izvor: Radio 021, 30.Nov.2020, 22:21

Đaci na onlajn nastavi, prosvetari upozoravaju da je država svu odgovornost prebacila na nastavnike

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, većina đaka nastavu prati onlajn. Prosvetari upozoravaju da država nije rešila probleme na koje su ukazivali, kao i da je svu odgovornost i ovog puta prebacila na nastavnike.

Stariji razredi osnovnih škola i svi srednjoškolci od danas nastavu prate onlajn, kao na početku pandemije.

Predsednica Unije sindikata škola Beograda Snežana Romandić kaže za N1 da uputstva ministarstva i dalje pokušavaju da rastumače >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << , da je sva odgovornost prebačena na nastavnike, a da zamisao ministarstva da nastavu iz učionice samo prebaci na računare, nije izvodljiva.

"Imamo probleme koji smo imali i tada, a to je nedostatak tehničkih sredstava. Neki učenici nemaju kompjutere, neki nemaju internet. Treba doći do učenika, preneti im informaicju, treba doći do roditelja. Sve su to standardni problemi koje smo imali i u aprilu, a nisu rešeni ni sad ovim novom ciklusom onlajn nastave", upozorava Romandić.

Predsednik sindikata obrazovanja Čačak Vladimir Adžić upitao je Vladu Srbije zašto u klupama, uprkos sve većem broju zaraženih učitelja, ostaju samo đaci od prvog do četvrog razreda osnovne škole.

Predsednica udruženja "Roditelj" Dragana Soćanin poručuje da za zahteve nastavnika i učitelja roditelji imaju razumevanje i da su tu da im pruže podršku kako bi deca dobila što bolji kvalitet nastave.

"Ova godina nam je skoro pa propala. Hajde da nekako svi malo spustimo loptu i da pokažemo kako možemo da se snađemo u ovoj situaciji, a u najbolje interesu dece. Hajde da to budu neka osnovna znanja koja će se deci pružiti i da budemo sigurni da će se bar to postići. Ako imamo velika očekivanja spram nerealnog stanja, nećemo postići ništa", kaže Soćanin za N1.

Ružić: Situacija u obrazovnom sistemu nije problematična

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da prelazak na onlajn nastavu ne predstavlja zatvaranje škola, napominjući da vaspitno obrazovni proces neće stati.

"Mi smo na osnovu preporuka zdravstevnog dela Kriznog štaba doneli ovakvu Uredbu zbog generalnog epidemiološkog stanja u društvu. Ako bi se gledala situacija u obrazovnom sistemu, ona ne da nije alarmantna nego nije ni problematična, pa nije ni ukazivala na potrebu da se nešto tako uradi", rekao je Ružić.

Komentarišući zahteve nekih sindikata da se onlajn nastava uvede i za niže razrede osnovne škole, on je rekao da se tome protivi.

"Kad je reč o nastavi od prvog do četvrtog razreda, to je procena pre svega obrazovne struke uvažavajući epidemilošku situaciju, znamo da je tamo najmanja transmisija virusa. Elementarna pismenost, radne navike, stiču se u najmlađim starosnim dobima", rekao je Ružić.

Autor: N1, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.