Izvor: Radio 021, 03.Sep.2019, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Divlje šljunkare oštete državu godišnje za milione evra

Nelegalne deponije šljunka i peska godišnje oštete državni budžet za oko dva miliona evra, piše "Politika".

Do sada su zatvorene četiri šljunkare širom Srbije, dve na Velikoj Moravi i jedna na Dunavu kod Smedereva, kao i jedna na Savi kod Sremske Mitrovice.

Kako piše list, u narednom periodu trebalo bi da budu zatvorene još tri, koje potpuno nezakonito koriste vodne resurse zemlje.

Prema podacima republičke inspekcije za bezbednost plovidbe, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << evidentiran je značajan broj mesta na kojima se nelegalno pretovara roba, pre svega šljunak i pesak, nafta i derivati nafte, kao i poljoprivredni proizvodi.

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kažu da postojanje nelegalnih mesta na kojima se pretovara roba u vodnom transportu negativno utiče na prihode budžeta, s obzirom na to da se za pružanje usluga tu ne plaćaju poreske obaveze, kao ni lučke naknade, usled odsustva državnih organa koji su inače prisutni u lukama (kapetanije, MUP, carina, sanitarna i fitosanitarna inspekcija).

Osim toga, ovakva praksa prouzrokuje poremećaje na tržištu, pa lučki operateri gube pozicije na međunarodnom tržištu.

"U cilju rešavanja ovog višedecenijskog problema, najpre smo izmenili zakonski okvir, kako bismo omogućili da se na sistemski način reši pitanje nelegalnih deponija šljunka i peska, kao i njihovog izmeštanja na utvrđena lučka područja", kazali su za "Politiku" iz resornog ministarstva.

Inspekcija bezbednosti plovidbe planirala je da do kraja godine prekontroliše sva pretovarna mesta i biće naređena zabrana, kao i podnošenje zahteva za pokretanje odgovarajućih postupaka.

Autor: Politika

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.