Izvor: Radio 021, 15.Jan.2020, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dirigent otkazao dolazak, Beogradska filharmonija najavljuje zakonske mere

Beogradska filharmonija saopštila je da je dirigent Jun Merkl trebalo da održi prvi nastup 16. i 17. januara u Kolarčevoj zadužbini, ali da je već prekršio ugovor i da će Filharmonija preduzeti sve mere predviđene zakonom.

Kako se navodi u saopštenju, "potpuno neočekivano, dirigent je otkazao dolazak i to samo 60 sati uoči prve probe sa orkestrom iako je ugovor već potpisao".

"Razlog za to je njegovo nezadovoljstvo povodom stavke ugovora vezane za avio-transport. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Svoje negodovanje je iskazao preko društvene mreže Fejsbuk i portala Slippeddisc koji se bavi događajima u svetu klasične muzike na i iza scene", navodi se u saopštenju Beogradske filharmonije.

U saopštenju se dodaje da se Beogradska filharmonija na istom portalu zvanično izjasnila ovim povodom, a ubrzo posle nje oglasio se i šef-dirigent Gabrijel Felc ističući svoje čuđenje reakcijom dirigenta i žaljenje što Merkl propušta da diriguje orkestrom kome se svi muzičari rado vraćaju.

U izjavi portalu Slippeddisc, koju je filharmonija predočila i medijima u Srbiji, ta institucija je navela da kao budžetska institucija posluje prema striktnim pravilima koja su predstavljena Merklu i navedena u ugovoru koji je dobio pre više meseci i potpisao.

U izjavi za taj portal, Filharmonija je naglasila da čin nemačkog dirigenta smatra izuzetno neprofesionalnim i da predstavlja veliko nepoštovanje prema orkestru, publici i celokupnoj zajednici.

"Brzom reakcijom menadžmenta, nekadašnji šef dirigent Uroš Lajovic izašao je u susret i preuzeo rukovođenje oba koncerta koji će se održati prema planiranom rasporedu bez daljih izmena. Beogradska filharmonija će preduzeti sve mere koje su zakonom predviđene u ovakvim situacijama", navodi se u saopštenju.

Autor: Fonet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Dirigent Jun Merkl otkazao nastup s BGF, najava pravne reakcije

Izvor: SEEcult.org, 15.Jan.2020

Beogradska filharmonija saopštila je da je nemački dirigent Jun Merkl, sa kojim je trebalo da nastupi 16. i 17. januara u Kolarčevoj zadužbini, otkazao dolazak i prekršio ugovor, zbog čega će preduzeti sve zakonom predviđene mere za takvu situaciju. Merkl je, s druge strane, objavio da je pokušavao...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.