Direktorka KCV daje intervju Kuriru, a izbegava pozive istraživačkih novinara

Izvor: Luftika.rs, 04.Apr.2020, 11:20

Direktorka KCV daje intervju Kuriru, a izbegava pozive istraživačkih novinara

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine se žali na neprofesionalnost novinara, dok istovremeno izbegava pozive redakcije CINS-a. Ona nije odgovorila novinarima CINS-a, čak ni nakon deset poziva koje su joj uputili.
Međutim, za njene izjave kao i informacije o stanju u ovoj zdravstvenoj ustanovi ne ostaju uskraćeni svi – one se pojavljuju u medijima bliskim vlasti, navodi CINS.
KCV je izdao saopštenje u kojem navodi da je izveštavanje novinarke portala Nova S netačno, neprovereno >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << i zlonamerno.
KCV tvrdi da su navodi anonimnih izvora u tekstu, zbog kog je novinarka Ana Lalić uhapšena, netačni i zlonamerni.  Međutim, prema svedočenju novinarke Ane Lalić, KCV nije odgovarao na njene pozive i poslata pitanja. Čitaoci su ostali uskraćeni i za komentar Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo koji joj takođe nije odgovarao.
Novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokušali su da provere koliko je teško od ove dve institucije dobiti odgovore.
Sa ciljem da saznaju kako je i zbog čega odlučeno da se novinarka prijavi policiji, kao i na koji način su procenili da je sporni tekst uznemirio javnost, CINS je zatražio odgovor od portparola Kliničkog centra Vojvodine Siniše Kneževića. Odnosno, pokušali su da traže odgovor jer se Knežević nije javljao. Nakon toga, pozvali su i doktorku Editu Stokić, direktorku te zdravstvene ustanove.
Pri prvom pokušaju da dobiju njen komentar, javila se sekretarica. Rečenica koju su novinari CINS-a neretko čuli u istraživanju o broju respiratora u srpskim zdravstvenim ustanovama, nije izostala ni tada – „direktorka je trenutno na sastanku“.
– Pokušajte za jedno sat vremena, ne znam sad da vam kažem tačno vreme, niti raspored njenih obaveza. Menja se iz minuta u minut – rečeno je.
Nakon toga su bezuspešno pozivali direktorku još tri puta. Videvši propuštene pozive, Stokić je konačno nazvala.
– Ja samo da završim primopredaju nalaza koji su mi sad stigli i ja se vama javljam – uveravala je ona.
Međutim, ni nakon sat vremena čekanja poziv nije usledeo. Još šest puta nakon toga pokušali su da se čuju sa njom, a od Stokić  je, umesto javljanja, stizala poruka u kojoj piše da će ih ona pozvati. Poziv su bezuspešno čekali do kraja dana. Ni sutradan situacija nije bila drugačija – pozivi redakcije CINS-a bili su bez odgovora.
U isto vreme dok je za pitanja CINS-a bila zauzeta, Edita Stokić dala je Kuriru ekskluzivan intervju u kojem demantuje navode anonimnih izvora u spornom tekstu Ane Lalić.
– Svi smo se školovali da se bavimo svojim poslom. Kao što mi lekari poštujemo Hipokratovu zakletvu i zdravlje pacijenta nam je svetinja, tako očekujem od novinara socijalnu odgovornost i profesionalizam – kazala je direktorka KCV-a za Kurir.
Pored izjave ovaj ali i drugi provladini mediji su, sudeći po fotografijama koje su objavili, imali uvid i u dokumenta kliničkog centra u kojima se navodi stanje zaštitne opreme koju poseduju.
O diskriminaciji medija, CINS je ranije pisao, kada njihovoj novinarki nije bilo dopušteno da prisustvuje konferenciji za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića jer je zbog korone konferencija bila samo za televizije i novinske agencije.
Izvor: CINS/Jovana Tomić
Kon je napustio zvaničnu konferenciju, pa nastupio na Pinku: Neću da se pravdam

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.