Direktori škola nerado prijavljuju vršnjačko nasilje

Izvor: Radio 021, 30.Avg.2018, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktori škola nerado prijavljuju vršnjačko nasilje

Po dosadašnjim izveštajima iz osnovnih i srednjih škola u Novom Sadu, vršnjačko nasilje je u blagom porastu, ali je takođe i pojačana svest o potrebi prijavljivanja slučajeva nasilja nad decom.

Fizičko i verbalno nasilje je prisutno u sličnoj meri kao i prethodnih godina, dok je nasilje putem društvenih mreža sve češće, zaključci su Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Novog Sada.

Prema podacima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << novosadske policije, i dalje postoji veliki broj slučajeva nasilja za čije rešenje je potrebno uključivanje i drugih institucija, sem škole, kao što su policija i Ministarstvo obrazovanja.

Ipak, kako je navela Daliborka Vojvodić Tomović, rukovodilac Grupe za suzbijanje maloletničke delinkvencije, zabeleženo je 13 odsto manje takvog nasilja u odnosu na prethodnu školsku godinu, ali i 36 odsto manje krivičnih dela koje su počinili maloletnici.

Dobrila Čačija iz Centra za socijalni rad navela je da je od januara do ovog meseca prijavljeno više slučajeva nasilja nad decom nego u toku cele prethodne godine. Ovi podaci odnose se i na vršnjačko nasilje i na nasilje u porodici.

"Primetno je da je mnogo veći broj prijavljenog nasilja nad decom. Do kraja ovog meseca prijavljena su čak 502 slučaja, dok je u toku cele prethodne godine bilo ukupno 495 prijava. To ne mora značiti da je nasilje u porastu, već samo da je pojačana svest institucija i pojedinaca koji prijavljuju nasilje", navela je Čačija.

Članovi koordinacionog tela složili su se da je prevencija najvažnije oruđe protiv vršnjačkog nasilja, ali da je to nešto što mora da se rešava i u okviru škola. Veliki problem je što gotovo polovina škola nije dostavila izveštaje o nasilju, tako da ne mogu da se dobiju precizni podaci koji bi pomogli u analitičkom pristupu vršnjačkom nasilju u gradu. Tačnije, samo 24 osnovne škole i šest srednjih škola su poslale svoje izveštaje na vreme.

Kako je navela Biljana Kikić Grujić neki direktori škola izbegavaju da pišu izveštaje u kojima će navoditi tačan broj slučajeva nasilja, kako škole ne bi dobile nisku ocenu prilikom eksternog ocenjivanja Školske uprave.

Prema rečima predsednika Koordinacionog tela i člana Gradskog veća za obrazovanje Vladimira Jelića, sve ostale škole su u obavezi da pošalju izveštaje u roku od dve nedelje, u suprotnom se njihovi zahtevi kada je u pitanju učešće u budžetu grada za narednu godinu neće razmatrati.

Podsetimo, problem sa neredovnim slanjem izveštaja o nasilju postojao je i prethodne godine.

Nastaviće se akcija podele testova na psihoaktivne supstance

Kada je reč o uspešnosti akcije podele testova na psihoaktivne supstance, glavni zaključci su da kako roditelje, tako i direktore škola treba detaljnije uputiti u temu i objasniti im da je ova akcija organizovana u cilju dobrobiti dece.

Kako je rekao Jelić, do sada je podeljeno 18.000 od 20.000 kupljenih testova. Pojedine škole nisu se posvetile ovoj akciji, neke su preuzele manje testova ili ih nisu delile roditeljima. Osnovna škola "Kosta Trifković" jedina je koja nije preuzela ni jedan test.

Svi članovi koordinacionog tela saglasni su da ova akcija treba da se nastavi i sledeće godine. Jasmina Pastonjicki, predsednica Aktiva direktora osnovnih škola Novog Sada rekla je da su roditelji osmaka uglavnom pozitivno reagovali na deljenje testova, dok su neki od roditelja sedmaka smatrali da su njihova deca ipak previše mlada da bi postojao rizik od korišćenja psihoaktivnih supstanci.

"Neki roditelji učenika šestih razreda raspitivali su se da li bi i deca ovog uzrasta mogla da se uključe u akciju, pa ne bi bilo loše razmotriti i ovo", navela je Pastonjicki.

Besplatne testove na drogu roditelji mogu dobiti od škola, ali nisu u obavezi da ih iskoriste, kao ni da daju povratnu informaciju o njihovom korišćenju ili razgovoru sa detetom.

"Ideja je da svaki roditelj dobije po jedan test s namerom da pre svega razgovara sa svojim detetom o problemima koji mogu nastati ukoliko počne da koristi narkotike. Sama činjenica da se test nalazi u kući i da može nekad biti upotrebljen mislim da je za dete jedan psihološki efekat da ne koristi uopšte psihoaktivne supstance", zaključio je Jelić.

Akcija deljenja testova na narkotike krenula je početkom godine, a Novi Sad je prvi grad u Srbiji u kom je sprovedena ovakva mera.

Autor: Dragana Prica - dragana@021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.