Izvor: Radio 021, 28.Nov.2020, 12:27

Direktor KCS: Za dva sata popunjeno 10 mesta na intenzivnoj nezi

Direktor Kliničkog centra Srbije (KCS) Milika Ašanin izjavio je danas da će se za dve nedelje videti ishodi trgovačkog "crnog petka" u tržnim centrima.

"Pacijenti stalno pristižu, čeka se da se isprazni neki krevet. Situacija u zdravstvenim ustanovama je prenapregnuta. Poslednjih nedelja u kovid ambulantama u Beogradu broj pregleda je izuzetno povećan. Imali smo tokom dana u kovid ambulantama oko 3.500, a sada ih bude i 6.200", naveo je Ašanin.

On je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da su četiri klinike KCS-a u kovid režimu i da se sve čini da se prošire kapaciteti.

"Svaki pacijent koji zahteva bolničko lečenje dobije krevet. Tri klinike sa Infektivnom su u kovid sistemu. Mi smo pre dva dana uspeli da proširimo kapacitete intenzivne nege sa deset kreveta i deset respiratora na Klinici za grudnu hirurgiju. Za nepuna dva sata smo popunili te krevete", kazao je Ašanin.

U ovom trenutku se, navodi, 280 lekara KCS-a bavi kovid pacijentima, kao i oko 580 medicinskih sestara.

"Mi smo uz VMA jedina nekovid zdravstvena ustanova. Primamo sve bolesnike - hitna i urgentna stanja i hronične bolesnike. Morali smo da redukujemo, ali to vršimo planski. Ostavili smo određeni broj termina u Poliklinici da građani i dalje mogu negde da budu pregledani. Ostavili smo 10.000 termina za prve pregleda. U ovom momentu, uz ogromne napore, ipak uspevamo da zadovoljimo dosta dobro potrebe građana", napomenuo je Ašanin.

Ističe da je bitno da što će se uskoro otvoriti bonica u Batajnici koja će organizaciono pripadati KCS-u.

"Tu će biti veliki broj kreveta u jedinicama intenzivne i poluintenzivne nege. Raspisali smo konkurs za 252 doktora medicine ili specijalista, javilo se oko 400, a raspisali smo konkurs i za 100 medicinskih sestara i tehničara, a javilo se na konkurs oko 300", zaključio je Ašanin.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.