Izvor: Radio 021, 18.Jul.2019, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diana Budisavljević dobija ulicu u Malom Beogradu - Velikom ritu

Novosadska Komisija za davanje imena ulica odlučila je da humanitarka Diana Budisavljević dobije ulicu u Malom Beogradu - Velikom ritu.

Ova humanitarka austrijskog porekla koja je tokom Drugog svetskog rata spasla 15.336 dece iz ustaških logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj dobiće ulicu po predlogu kustosa Muzeja Vojvodine, i to neimenovanu ulicu koja se nalazi između ulica Živojina Ćuluma i Mladena Leskovca.

Donete su odluke i da još šest ulica u tom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << delu grada dobiju imena.

Tako će ulica koja počinje od Ulice Đakona Avakuma i završava se kod Gazimestanske, dobiti ime po Bogomilu Karlavarisu, istaknutom slikaru i univerzitetskom profesoru, na predlog Milane Malenić.

Na predlog Istorijskog arhiva Novog Sada još jedna ulica koja počinje od Ulice Živojina Ćuluma i završava se kod Gazimestanske dobila je ime po Slavku Borojeviću, agronomu-genetičaru i selekcionaru, profesoru univerziteta, akademiku.

Ulica koja počinje od Ulice Kralja Uroša I je dobila naziv po srpskom slikaru Ivanu Tabakoviću, na predlog Istorijskog arhiva Novog Sada, koji je predložio i da se ulici koja počinje od Ulice Vase Ostojića nazove po operskom pevaču  Milenku Parabućskom.

Komisija za davanje imena ulice je odlučila da neimenovana ulica koja počinje od ulice Živojina Ćuluma dobije ime po slikaru Milanu Kečiću, na predlog Milane Malenić, a ulica koja počinje od Ulice Zdravka Erdevika dobije naziv po veleposedniku, bankaru i predsedniku Matice srpske Gedeonu Dunđerskom, na predlog Istorijskog arhiva Novog Sada.

Na sednici je odlučeno i da se Ulica Milana Džanića produži za još nekoliko parcela, kao i da se isto tako produži Ulica Dr Laze Markovića.

Nakon što mišljenje daju nacionalni saveti mađarske, slovačke i rusinske nacionalne manjine i Savet za međunacionalne odnose Novog Sada, a nadležni pokrajinski sekretarijat da prethodnu saglasnost, Skupština grada će raspravljati o ovim predlozima za davanje imena ulica.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.