Devet odsto Srba na oseća krizu, šta se može sa kreditima za početnike?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jul.2009, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devet odsto Srba na oseća krizu, šta se može sa kreditima za početnike?

NOVI SAD - Oko 70 odsto građana Srbije oseća svetsku ekonomsku krizu u sopstvenom domaćinstvu, a isto toliko smatra da najgori deo krize tek predstoji. Samo devet procenata građana Srbije uopšte se ne oseća pogođeno svetskom ekonomskom krizom. Više od 70 odsto građana je ocenilo da se Vlada Srbije neuspešno nosi sa krizom.

Uprkos takvim ocenama, Vlada je do sada mnogim merama pokušala da stvori uslove da se posledice krize lakše prebrode. Najviše pažnje i novca usmerava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se u zapošljavanje. Jedna od podsticajnih mera jesu i krediti za početnike u biznisu. RTV je istraživao šta se sa njima može i kako se novac troši.

Tek svaki treći živi podnošljivo

Oko 70 odsto građana Srbije oseća svetsku ekonomsku krizu u sopstvenom domaćinstvu, a u istom procentu preovlađuje stav da najgori deo krize tek predstoji, pokazalo je istraživanje agencije za ispitivanje javnog mnjenja Medijum galup.

Manje od 15 odsto građana smatra da trenutno živi dobro, svaki drugi je kazao da živi loše ili neizdrživo, a svaki treći da živi podnošljivo.

To je pokazala serija istraživanja o uticaju ekonomske krize i oceni rada Vlade Srbije koja je sprovedena u martu, maju i junu anketiranjem 1.018 građana Srbije.

Oko devet procenata građana Srbije se uopšte ne oseća pogođeno svetskom ekonomskom krizom, a takav odgovor najviše su davali mlađi od 34 godine, višeg ili visokog obrazovanja, u Beogradu ili jugoistočnoj Srbiji, a posebno čiji su mesečni prihode iznad 48.000 dinara po članu domaćinstva.

Za 55 odsto ispitanih situacija se veoma ili uglavnom pogoršala u poređenju sa prethodnih godinu dana, za oko 40 odsto građana ostala ista, dok se samo sedam procenata anketiranih izjasnilo da im se materijalna situacija popravila.

Istraživanje Medijum galupa je pokazalo da 47 odsto građana Srbije smatra da će njihova finasijska situacija ostati ista, 31 odsto očekuje pogoršanje, a 13 procenata poboljšanje.

Pristalice Srpske radikalne stranke (SRS), G17 Plus i Demokratske stranke Srbije (DSS) su, po istraživanju, najviše pogođeni krizom, jer je samo jedan odsto simpatizera SRS-a kazao da ga kriza ne pogađa, četiri odsto onih kojima je politička opcija G17 i pet procenata pristalica DSS-a.

Istovremeno, 12 odsto pristalica Liberalno demokratske partije (LDP) je kazalo da ih kriza ne pogađa, kao i 10 odsto simpatizera Demokratske stranke (DS), devet odsto onih koji su za Socijalističku partiju Srbije i osam odsto onih koji su pristalice Srpske napredne stranke (SNS).

Glasači G17 najzadovoljniji Vladom

Više od 70 odsto građana Srbije je ocenilo da je suočavanje Vlade Srbije i državnih organa sa svetskom ekonomskom krizom bilo u potpunosti ili uglavnom neuspešno, dok samo 16 procenata smatra da se Vlada i državni organu uspešno nose sa krizom.

Rad Vlade i državnih organa ima najjaču podršku među glasačima G17 Plus (52 odsto), a slede glasači DS-a (41 odsto) i LDP-a (38 odsto), dok istovremeno gotovo svaki pristalica SRS i SNS smatra da su Vlada i državni organi uglavnom ili potpuno neuspešni u borbi sa krizom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.