Izvor: Luftika.rs, 28.Jan.2021, 01:14

Desetogodišnjak obešen u Rakovici bio žrtva bizarne Tiktok ‘igre’?

Desetogodišnji dečak, koji je sinoć pronađen mrtav u stanu u beogradskoj opštini Rakovica, prema nekim informacijama stradao je usled izazova na društvenoj mreži Tiktok.
Ovakva vrsta izazova pre nekoliko dana odnela je i život desetogodišnje Italijanke, koja se ugušila učestvovajući u “Blackout” čelendžu na Tiktoku.
“Igra gušenja” odnosno “onesvešćivanja” već više od godinu dana kruži internetom, a sastoji se u tome da učesnici namerno prekidaju dotok >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << kiseonika, pokušavajući da se uguše, a sve s ciljem da izazovu osećaj koji čovek doživi neposredno pred smrt, odnosno pred gubitak svesti.
Desetogodišnja Italijanka pronađena je u kupatilu s pojasom oko vrata zavezanim za radijator, hitno je odvezena u bolnicu, ali joj nije bilo spasa.
Povodom tragičnog događaja psiholog Kalođero Lo Pikolo je izjavio da “smo svi učesnici rijaliti programa u kojemu se traže novi podvizi da bi se osvojili bodovi”.
“Svi istovremeno učestvujemo i svi smo jednako gubitnici”, tvrdi psiholod Lo Pikolo.
Podaci koje je imao američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti još 2008. godine navode da se ovoj “igri” mogu pripisati najmanje 82 smrtna slučaja.
Javno tužilaštvo u Italiji pokrenulo je istragu o smrti devojčice koja je učestvovala u takozvanoj “igri gušenja”.
Nekoliko sati nakon što se saznalo za smrt devojčice, koja je izazvala gnev širom Italije, Ured za zaštitu podataka u Rimu odlučio je da Tiktok, ako ne može sa sigurnošću da proveri starost korisnika, mora da ga blokira najkasnije do 15. februara.
Iako prema pravilima Tiktoka korisnici ne mogu da budu mlađi od 13 godina, kompanija nije sprečila devojčicu od 10 godina da napravi nalog, navele su italijanske vlasti.

Javno tužilaštvo u Palermu pokrenulo je istragu zbog podsticanja na samoubistvo.
Vlasti Italije su navele da na platformi Tiktok “nedostaje dovoljno pažnje za zaštitu maloletnika” i osudile lakoću s kojom deca mogu da se prijave na aplikaciju, prenosi Nova.
Tiktok, platforma za deljenje video sadržaja, veoma popularna među tinejdžerima širom sveta, u vlasništvu je kineske kompanije Bajtdens (ByteDance).
U Evropi ima oko 100 miliona korisnika.
“Sigurnost zajednice Tiktoka je naš glavni prioritet. Spremni smo u svakom trenutku na saradnju s vlastima u vezi istrage Antoneline smrti”, naveo je Tiktok.
Dečak od 10 godina pronađen mrtav, sumnja se na samoubistvo

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.