Izvor: Radio 021, 17.Nov.2019, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deset najgorih i deset najboljih gradova za vozače na svetu

Zagađenje, gužve u saobraćaju, loša infrastruktura, agresivno ponašanje vozača - to su samo neki od faktora koji određeni grad čine dobrim ili lošim mestom za vožnju. Donosimo pregled deset najgorih i deset najboljih gradova za vožnju na svetu.

S milionima ljudi koji se žale na saobraćaj u gradu kojim svakodnevno saobraćaju, evropski prodavac delova automobila Mister Auto odlučio je da sprovede istraživanje koje otkriva najbolje i najgore gradove za vožnju širom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sveta. I dok, generalno gledano, rezultati nisu šokantni, na popisu deset najboljih i najgorih postoji dosta iznenađenja.

Mister Auto prikupio je podatke u tri glavne kategorije - infrastruktura, sigurnost i troškovi, za stotine gradova širom sveta, a zatim se smanjio na uži izbor od 100 gradova. Svaka kategorija ispituje niz manjih faktora, kao što su broj automobila po glavi stanovnika, zastoji u saobraćaju, kvalitet puteva i javnog prevoza, kvalitet vazduha, agresivnost vozača, cene goriva, godišnji porez na puteve i drugi. Konačni indeks kombinuje ukupno 15 faktora.

Ako živite u Kalgariju u Kanadi onda ste među najsrećnijim vozačima na svetu - istraživanje otkriva da je ovo najbolji grad na planeti za vozače. Slede ga Dubai, Otava i Bern u Švajcarskoj, dok El Paso, Vankuver, Geteburg (Švedska), Diseldorf (Nemačka), Bazel (Švajcarska) i Dortmund (Nemačka) popunjavaju Top 10 listu. Potpuno je drugačija situacija ako živite u Mumbaju, koji se svrstava u najgori grad za vožnju na celom svetu. Na drugom mestu je Ulan Bator (Mongolija), a sledi ga Kalkuta u Indiji.

Na žalost, istraživanjem nisu obuhvaćeni gradovi u našoj regiji, a možemo pretpostaviti na kojoj listi bi se našlo Sarajevo.

Deset najboljih gradova za vožnju:

1. Kalgari, Kanada

2. Dubai, UAE

3. Otava, Kanada

4. Bern, Švajcarska

5. El Paso, SAD

6. Vankuver, Kanada

7. Geteburg, Švedska

8. Diseldorf, Nemačka

9. Bazel, Švajcarska

10. Dortmund, Nemačka

Deset najgorih gradova za vožnju:

1. Mumbai, Indija

2. Ulan Bator, Mongolija

3. Kalkuta, Indija

4. Lagos, Nigerija

5. Karači, Pakistan

6. Bogota, Kolumbija

7. Sao Paulo, Brazil

8. Meksiko Siti, Meksiko

9. Rio de Žaneiro, Brazil

10. Moskva, Rusija

Autor: Klix.ba

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.