Desanka Maksimović i J. J. Zmaj više nisu obavezna lektira u Crnoj Gori

Izvor: Radio 021, 05.Nov.2018, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Desanka Maksimović i J. J. Zmaj više nisu obavezna lektira u Crnoj Gori

"Krvava bajka" Desanke Maksimović i "Al' je lep ovaj svet" Jovana Jovanovića Zmaja samo su neki od naslova sa dugog spiska koja deca u osnovnim školama u Crnoj Gori više nisu obavezna da čitaju, ali su za čitanje predloženi "Gospodar prstenova" i "Hari Poter".

Za osnovce više nisu obavezni ni pesma "O, klasje moje" Alekse Šantića, zatim "Ribarčeta san" Branka Radičevića, kratka priča "Bobilj i druškan" Sergeja Jesenjina, kao ni roman Dobrice Ćosića "Daleko je sunce". >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << U lektiri više nema ni dva poznata romana crnogorskih autora "Tim Lavlje srce" Čeda Vukovića i "Mali pirat" Antona Staničića.

Iz Zavoda za školstvo Crne Gore navode da lista obaveznih lektira ne ograničava nastavnike da odaberu neki od ovih naslova.

Nastavnica u podgoričkoj Osnovnoj školi "Oktoih" Natalija Abramović rekla je za TV Vijesti da je puna sloboda na nastavniku i učitelju do trećeg ciklusa šta će on da izabere.

Program je u lektiru doneo i neka popularna dela savremene svetske književnosti poput "Gospodara prstenova" i "Harija Potera".

"Zašto i mi deci da ne pružimo tu mogućnost, kad je to jedno od najpopularnijih književnih dela savremene književnosti gde su deca u celom svetu prosto oduševljena tom maštom, imaginacijom", kaže Abramović.

Ministar prosvete Damir Šehović je pre desetak dana u Skupštini Crne Gore pokušao da objasni po kojim se kriterijumima biraju lektire, navodeći adekvatnost tekstova, estetsku vrednost književnog dela, primerenost uzrastu učenika, odnos tradicionalnih i savremenih književnih tekstova i odnos književnih dela nacionalne i svetske književnosti.

U program su, u međuvremenu, ušli Sunčana Škrinjarić, Kemal Coco, Šimo Ešić, Vojislav Vulanović, Branko Banjević, Dragana Kršenković, Šukrija Pandžo, Blaga Žurić, Kemal Musić, Hasnija Muratagić Tuna, Safet Hadrović, Ibrahim Hadžić, Azem Zaimović, Nazmi Rahmani, Zuvdija Hodžić i Fehim Kajević.

Autor: Srna

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.