Derviš i smrt, na turski način

Izvor: Vesti-online.com, 26.Maj.2010, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Derviš i smrt, na turski način

Kao svojevrsni prolog Sterijinom pozorju, večeras je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu turski Gradski teatar Kodžaeli iz Izmita izveo predstavu "Derviš i smrt" u režiji Nurulaha Tundžera, za koju je adaptaciju uradio Nebojša Bradića prema istoimenom romanu Meše Selimovića. Tom predstavom i otvaranjem izložbe posvećene velikom piscu, Sterijino pozorje se pridružilo obeležavanju 100. godišnjice Selimovićevog rođenja.

Publika u sali "Pera Dobrinović" aplauzima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je nagradila aktere odlične predstave pozorišta iz Turske, čijem ukupnom utisku poseban pečat daju lepi kostimi i dobra muzika.

Umetnički direktor Kodžaeli teatra Nedžat Biredžik, koji u "Dervišu i smrti" igra glavni lik - Ahmeda Nurudina, izašao je na kraju predstave pred publiku, u kojoj je bio i ministar kulture Bradić, zahvalivši svima na podršci, posebno njemu, što je adaptacijom Selimovićevog teksta i ukupnom saradnjom doneo turskom pozorištu dosta novog i lepog.

Biredžik je naveo da do ove adaptacije u Turskoj nije bilo takve postavke na sceni, koja društvo suočava s filozofskim čitanjem jednog dela i dodao da je ova predstava veliki korak napred.

Posle izvođenja u Novom Sadu, predstava "Derviš i smrt" kreće na regionalnu turneju, povezujući četri države Tursku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Bugarsku.

Turski teatar će, kako je ranije najavljeno, s njom gostovati i u Nišu, Kruševcu, Novom Pazaru i Prijepolju, potom u Sarajevu i Mostaru u Bosni i Hercegovini i na kraju u bugarskom gradu Plovdivu.

Sterijino pozorje biće sutra i zvanično otvoreno u SNP-u, besedom reditelja Nikite Milivojevića i mjuziklom "Kosa" Ateljea 212, koji će biti i prva predstava takmičarskog programa festivala.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.