Izvor: Radio 021, 10.Avg.2020, 20:24

Defektolog u Domu u Sremčici: Deca dobijaju buđav hleb, otpada im plafon na glavu dok se tuširaju

Problemi u Domu u Sremčici za decu i odrasle sa posebnim potrebama su mnogobrojni, a uslovi u nekim paviljonima nisu ni na najnižem nivou ljudskog dostojanstva, rekao je za N1 defektolog Petar Vladetić iz tog Doma, kojem je sud dodelio status uzbunjivača, a koji je zbog ukazivanja na loše stanje u toj ustanovi, kako kaže, ponovo dobio otkaz.

"U muškom paviljonu uslovi su katastrofalni – sa kartonskim prozorima, deca nemaju gde da se istuširaju, prenatrpano je i jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << defektolog radi sa više od 40 dece bez negovatelja, spremačica, tehničke pomoći", kazao je Vladetić.

On je za N1 naveo da stručni rad sa korisnicima u ovoj ustanovi zbog loših uslova praktično ne postoji, da se od obećanja koja su dobili ništa nije promenilo i da je stanje još gore, a korona je, kako dodaje, dodatno otežala situaciju u svakom smislu.

Kaže da je opet dobio otkaz zbog ukazivanja na probleme koji su konstantni u toj ustanovi sa 300 korisnika.

"Ti problemi ne prestaju od mojih poslednjih obraćanja u medijima, ništa se nije popravilo. Uplašen sam i za bezbednost i zdravlje te dece, kao i korisnika odraslih osoba. To je sada neuslovno, regresira, propada. Na žalost sve je prepušteno nama, organizujemo se kako uspevamo, ali to nije na najnižem nivou ljudskog dostojanstva", kaže Vladetić.

I hrana je bila neadekvatna, pa je, kako navodi, morao da reaguje.

"Davali su pokvaren keks, buđav stari hleb. U muškom paviljonu deca nemaju WC, ti uslovi stvarno nisu ni za koga, ni sat vremena niko tu ne bi trebalo da boravi. Na 120 korisnika imate 2,3 poluispravna tuša, otpada plafon na glavu dok se tuširaju. Nema spremačica, negovatelja", istakao je.

Vladetić kaže da ima podršku kolega, ali da je veliki strah ostati bez posla u doba korone, gde su šanse za zapošljavanje minimalne: "Svaki put trpite odmazdu, pritiske, podeljeni su otkazi defektolozima ili se ljudi drže na upozorenjima pred otkaz, od kuvarica do defektologa, drže se u strahu. Ja sam uplašen, ali ovo je jedini način da se toj deci pomogne."

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.