Izvor: Luftika.rs, 01.Maj.2021, 16:50

Deda Đole, čuvar vojničkog groblja u Solunu, slavi danas 93. rođendan

Čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu, čuveni Đorđe Mihailović proslavlja danas svoj 93. rođendan. Čuvar uspomene na slavne srpske junake iz Prvog svetskog rata rođen je 1928. godine i predstavlja treću generaciju čuvara nakon svog dede Sava i oca Đura Mihailovića.
Đorđe više od pola veka dočekuje i ispraća potomke čuvenih Solunaca koji su nastradali pri probijanju fronta. Kako deda Đole nema sinova, njega će na ovoj poziciji naslediti Predrag Nedeljković.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << /> Svaki posetilac Zejtinlika poželi da se slika sa čika Đorđem i sa pažnjom sluša njegove stihove i priče. Dobro je poznat svima koji su posetili mesto na kojem počivaju posmrtni ostaci oko 8.000 heroja Velikog rata nastradalih tokom bitaka na Solunskom frontu u redovima srpske vojske.
Đorđe je preuzeo dužnost od oca 1960. godine. Solun je tada, kako je rekao, imao 160.000 građana dok danas ima oko milion i po, groblje je bilo na periferiji, a danas su ga okružile nove građevine i praktično se nalazi u centru grada, prenosi njegove reči portal Mondo.
Đorđe Mihailović odlikovan je Ordenom srpske zastave drugog stepena i Ordenom Svetog Save prvog stepena. Nedavno je o deda Đorđu snimljen i dokumentarni film “Čuvar časti i ponosa”.
– Srbe ne treba da dele partije. Na to ih opominju junaci sa Soluna. Srbi treba da budu jedna partija, kao što su bili onda kad su se borili i izborili slobodu u Prvom ratu. Ni mene nikad nije zanimalo ko je kojoj partiji pripadao, ovde su svi, čije kosti počivaju, pripadali junačkoj Srbiji. Dali život za otadžbinu i slobodu. Za čast i poštenje – rekao je deda Đole, a nakon ovih reči pametnom je dosta.
Čast i poštenje, rekao je deda Đole. Nešto što toliko fali tim potomcima koji u Solun svrate da opale selfi na mestu gde počivaju takvi junaci koje je ova zemlja izgubila u borbi za slobodu. Nismo ih dostojni, niti jednog od njih.
Deda Đole, srećan ti rođendan. Neka ove tvoje reči dođu do svakoga od nas, neka ih svemir kroz snove i podsvest pokloni našoj savesti.
Srbija pamti junake: 102 godine od proboja Solunskog fronta
 
 

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.