Izvor: Luftika.rs, 11.Apr.2020, 09:34

Deca se smetnjama u razvoju u Novom Sadu čekaju na rešenje statusa njihovih ličnih pratioca

Deca sa smetnjama u razvoju u Novom Sadu od početka vanrednog stanja čekaju da nastave rad sa svojim ličnim pratiocima, bez kojih su često nemoćna.
Lični pratioci, ljudi koji za male pare rade vrlo odgovoran posao sa mališanima sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, takođe čekaju da se Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu, Centar za socijalni rad i SOŠO „Milan Petrović“ dogovore o daljem radu kako bi nastavili da pomažu deci.
Sve ide veoma sporo i na štetu >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << dece, koja ne mogu da prate ni obrazovne programe, obavljaju druge aktivnosti i u ovom trenutku gube dragoceno vreme, kaže za 021 predsednica novosadskog Pokreta za socijalnu inkluziju Nina Nedović.
Kako kaže, Škola „Milan Petrović“ je zvanični pružalac usluge dečiji lični pratilac i poslodavac ličnim pratiocima, sa kojom se potpisuje ugovor i kojima se predaju satnice i evidencije o radu sa decom.
Nedavno je Grad Novi Sad konačno kreirao posebnu budžetsku liniju za ovu uslugu socijalne zaštite, a kako isti ne bi trpeo neizvesnost u finansiranju.
Međutim, iako postoji budžetska linija (teška 168,5 miliona dinara) i zna se odakle se novac isplaćuje, stvar stoji u jednoj tački, kaže Nedovićeva.
Čak su i roditelji, kaže, postali nestrpljivi jer i njima znači pomoć ličnih pratilaca za decu.
„Novi Sad je prethodne nedelje započeo proces rešavanja problema statusa pratilaca tokom vanrednog stanja u vidu prihvatanja saglasnosti roditelja za daljom upotrebom usluge pratilac. Ove saglasnosti su tražene od roditelja putem SMS poruke, što je neviđeno i pitanje kako je pravno valjano. Mnogi roditelji su potpisali ovu „saglasnost“ jer pratioci rade u ovim uslovima sa decom, izlažući sebe i porodicu deteta riziku od zaraze. Deca sa smetnjama su izuzeta iz svakog vida vaspitno-obrazovne podrške tokom ove krize. Jedinu pomoć dobijaju u radu sa pratiocem. Potom su stvari stale“, navodi Nina Nedović.
Pisala je svima, od gradonačelnika, preko gradske uprave do škole, ali odgovor je dobila samo od škole i to da se – čeka Grad.
„Koordinatorke škole, koje su zadužene za komunikaciju sa pratiocima, nemaju inače informacije ni za nas, ni za roditelje. Sad će mesec dana vanrednog stanja i mi smo i dalje bez rešenja. Mnogi gradovi su rešili taj problem i ne razumemo čekanje“, kaže naša sagovornica i apeluje na nadležne da što pre, a u najboljem interesu dece, čija su prava uskraćena, organizuje sistem.
Grad: Sledeće nedelje pokušavamo da dođemo do rešenja U Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu kažu za 021 da je Gradski štab za vanredne situacije naredio da se nastavi sa finansiranjem usluge ličnih pratilaca u Novom Sadu.
„Za uslugu socijalne zaštite lični pratilac deteta, koja je dostupna detetu sa invaliditetom, odnosno sa smetnjama u razvoju, Grad Novi Sad će u sledećoj nedelji pokušati da iznađe najbolje rešenje, odnosno razmotriće mogućnosti plaćanja naknade za lične pratioce za vreme trajanja vanrednog stanja, nakon što Gradska uprava za socijalnu i dečju zaštitu dobije izveštaj SOŠO ‘Milan Petrović’ o radu ličnih pratilaca za mart“, kažu u upravi za naš portal.
Međutim, ovo ne znači da će pratioci imati i dozvole za kretanje u vreme vanrednog stanja, pa time i mogućnost da rade sa decom.
Naime, u Upravi preciziraju da su zaduženi da pribave dozvole za kretanje tokom vanrednog stanja za personalne asistente, koji rade sa odraslima sa invaliditetom, ali ne i za lične pratioce dece.
Za njih rešenje i dalje ne postoji i pitanje da li će uopšte imati mogućnost da rade sa decom, čak i da dobiju plate.
Šta će biti sa mojim i životom 800 hiljada osoba sa invaliditetom ukoliko se zarazimo koronavirusom?

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.