Izvor: Radio 021, 21.Jan.2020, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Davos: Tramp se usprotivio klimatskim "prorocima strašnog suda", Greta Tunberg bila u publici

Američki predsednik napao je aktiviste na Svetskom ekonosmkom forumu dok je Greta Tunberg bila u publici.

EPA

Američki predsednik Donald Tramp usprotivio se klimatskim „prorocima strašnog suda" tokom govora u Davosu na Svetskom ekonomskom forumu, gde je glavna tema ekološka održivost.

Pozvao je ljude da ne prihvate „apokaliptična predviđanja" i rekao da će Amerika braniti svoju privredu.

Tramp nije direktno imenovao mladu klimatsku aktivistkinju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Gretu Tunberg, koja je sedela u publici.

Tunberg je kasnije osudila političke lidere poručujući im da „ako niste primetili, svet gori".

Uništavanje životne sredine je jedno od ključnih pitanja godišnjeg samita, koji okuplja svetske moćnike i održava se u švajcarskom skijaškom centru.

Šta je još rekao Tramp?

Tramp je izjavio da je „vreme za optimizam, ne za pesimizam", napominjući da je za vreme njegove administracije Amerika ostvarila veliki privredni napredak.

Obraćajući se klimatskim aktivistima, Tramp je rekao da „ovi koji dižu paniku stalno traže isto - apsolutnu moć da dominiraju i kontrolišu svaki aspekt naših života"

To su „naslednici starih gatara", rekao je Tramp.

Amerika će se pridružiti inicijativi da se zasade, obnove i i sačuvaju milijarde stabala u svetu, dodao je on, opisujući prirodu kao „čarobnu božije stvaralaštvo".

AFPGreta Tunberg bila u publici dok je Tramp govorioŠta je Greta Tunberg poručila?

Ubrzo posle Trampa, prisutnima se obratila sedamnaestogodišnja Šveđanka, koja je globalnu borbu za očuvanje životne sredine počela protestima u školi.

Ona je pozvala na hitnu akciju protiv klimatskih promena, na otvaranju panela „Sprečavanje klimatske apokalipse"

Ni ona nije pomenula Trampa, ali je upozorila svetske lidere.

„Pitam se, šta ćete reći deci šta je bio razlog da ne uspete i ostavite njima da se suoče sa tim... klimatskim haosom koji im se primiče? Deluje tako loše za privredu, da smo odlučili da odustanemo od ideje da uopšte pokušamo da obezbedimo bolje uslove za život ubuduće?

„Kuća nam gori. Izostanak vaše reakcije samo doliva ulje na vatru svakog sata, mi vam kažemo da preduzmete nešto, ako volite decu više od svega."

Oštro je kritikovala političare i biznismene zbog stalnih praznih obećanja.

„Kažete, nećemo vas izneveriti. Ne budite tako pesimistični. I onda tajac".

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.