Danubijus kupio mlin vredan 4,5 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2009, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danubijus kupio mlin vredan 4,5 miliona evra

NOVI SAD - Novosadski proizvođač brašna i testenina Danubijus, koji posluje u okviru Delta holdinga, saopštio je danas da je u novi mlin kapaciteta prerade 300 tona na dan uložio 4,5 miliona evra.

"Mlin je najsavremeniji u regionu i potpuno je kompjuterizovan. Opslužuje ga jedan čovek, iako se prostire na sedam spratova", rekao je na konferenciji za novinare u Novom Sadu generalni direktor Danubijusa Milorad Sredanović.

Mlin ne izbacuje nečistoće
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Prema njegovim rečima, mlin garantuje visok nivo sanitarne zaštite u preradi pšenice, omogućava sterilizaciju brašna i eliminaciju nečistoća, larvi i insekata iz brašna.

Mlin, koji je kupljen od švajcarskog Pilera, ne izbacuje nečistoće čime štiti životnu sredinu i energetski je efikasan jer za preradu tone pšenicu utroši 35 kilovat časova, što je dva puta manje struje nego do sada, naveo je Sredanović.

Plan je, kako je naveo, da se u narednoj godini preradi 100.000 tona pšenice u tom mlinu.

On je najavio da bi do kraja godine Danubijus trebalo da kupi novi uređaj vredan 550.000 evra za miksovanje brašna, odnosno mešanje, kako bi se dobili različiti tipovi brašna.

Planira se i kupovina dve nove linije za proizvodnju testenina u vrednosti od pet miliona evra, utovarne platforme od 1,5 miliona evra koje za dva sata mogu da utovare ili istovare 1.000 tona pšenice, a uskoro bi trebalo da bude instalirana i nova sušara kapaciteta 60 tona na sat, u koju je uloženo 550.000 evra, dodao je Sredanović.

On je kazao da će Danubijusu, u kojem radi 116 ljudi, ove godine biti potrebno oko 70.000 tona pšenice, a da za sada ima zalihe od 25.000 tona.

Cena brašna neće biti snižavana

Sredanović je dodao da cena brašna ove godine neće biti snižavana iako je pšenica skoro dva puta jeftinija nego prošle godine, i naveo da veleprodajna cena brašna trenutno iznosi od 15 do 18 dinara po kilogramu.

Novi mlin će omogućiti veći izvoz, kazao je Sredanović i dodao da Danubijus trenutno izvozi u Makedoniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Bugarsku i Rusiju, a da je za prvih šest meseci ove godine vrednost izvoza bila 300.000 evra.

Kako je istakao, glavno izvozno tržište Danubijusa bi mogla da bude Moskva, čija je potrošnja testenina 100.000 tona godišnje, odnosno četiri puta više nego ukupna potrošnja Srbije za godinu dana.

On je podsetio da je Delta agrar, od kako je 2006. godine kupila Danubijus, uložila više od šest miliona evra, a obaveza iz kupoprodajnog ugovora je 6,7 miliona evra u prvih pet godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.