Danci traže deo nemačke teritorije

Izvor: Radio 021, 24.Feb.2017, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danci traže deo nemačke teritorije

Lider desničarske partije uspeo je da oživi granični spor između Nemačke i Danske, koji datira iz 19. veka, zahtevajući da deo nemačke teritorije pripadne Dancima.

Stotine godina rasprave oko vlasništva nad regionom Šlezvig-Holštajn je naizgled zanemareno nakon Prvog svetskog rata, ali je zamenik predsednika Danske narodne partije Soren Esperensen u intervjuu danskoj televiziji, oživeo danski zahtev iz 1838. godine da sve severno od reke Ajder pripadne Danskoj.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Nemačka i Austrija su tokom nemačko-danskog rata 1864. godine zauzele Šlezvig-Holštajn, da bi taj region dve godine kasnije potpao samo pod nemačku upravu.

Granica se nije menjala tokom Drugog svetskog rata i ostala je na snazi do današnjeg dana, a tu i danas živi mali broj Danaca. "Mi bismo voleli da se Danska proteže do Ajdera. Ako danska manjina nema nadu za ujedinjenjem, zašto onda tamo živi", rekao je lider Espersen.

Vlada Danske ogradila se od ovih stavova. Danska narodna partija je druga po veličini u danskom parlamentu, uz stalni porast podrške poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući svojoj evroskeptičnoj i antimigrantskoj politici.

Autor: agencije

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.