Izvor: Radio 021, 21.Mar.2021, 13:12

Danas se obeležava Svetski dan šuma - skoro polovina šumskog fonda nestala zbog čoveka

Svetski dan šuma obeležava se danas, 21. marta pod sloganom "Obnova šuma - put ka oporavku i blagostanju", ukazujući na važnost ovih ekosistema čije uništavanje dovodi u opasnost ljudsko zdravlje i zdravlje naše planete.

Od vazduha koji udišemo do drveća koje koristimo, šume su ključne za naš život. Predstavljaju stanište za više od polovine svetskih kopnenih vrsta, a globalno više od milijardu ljudi živi u šumama i njihovoj okolini. Posle okeana, šume su najveće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << skladište ugljenika.

Kako navodi Svetska fonacija za prirodu (WWF), uprkos svim uslugama koje nam pružaju, šume uništavamo alarmantnom brzinom. Ljudski uticaji već su doveli do gubitka oko 40 odsto svetskih šuma, a očekuje se da će se globalna potražnja za drvnim proizvodima utrostručiti tokom sledeće tri decenije.

"Nema nikakve sumnje da kvalitet našeg života u velikoj meri zavisi od očuvanih šuma. Regulišu klimu u kojoj živimo, ublažavaju poplave, čuvaju zemljište, obezbeđuju pitku vodu, pružaju utočište različitim divljim vrstama i još mnogo toga. Krajnje je vreme da ozbiljno promenimo naš odnos prema šumama kako bi i dalje mogle da nam pružaju ove egzistencijalne usluge. U narednom periodu, naše javne politike morale bi da postave konkretne i ambiciozne ciljeve u pogledu obnavljanja šumskih staništa, u smislu unapređenja njihovog ekološkog statusa, a ne jedino povećanja površine ili procenta pošumljenosti", ističe Goran Sekulić iz WWF Adrije.

WWF se u okviru svog programa "Zaštićena područja za prirodu i ljude" zalaže za transparentnije i otvorenije procese odlučivanja i planiranja u korišćenju prirodnih resursa. U šumarstvu su ovi procesi i dalje zatvoreni i ograničeni uglavnom na uži krug institucija i javnih preduzeća. Učešće drugih sektora i šire javnosti na veoma je niskom nivou.

"Danas se već nalazimo u situaciji da svaki gubitak šumske površine, odnosno njena prenamena i izgradnja, predstavlja neprihvatljiv luksuz koji nanosi štetu celom društvu i to treba sprečiti po svaku cenu", dodaje Sekulić.

Prekomerna i bespravna seča šuma, nedostatak podataka o šumama u privatnom vlasništvu i slaba kontrola njihovog korišćenja, kao i negativni efekti klimatskih promena i zagađenja, samo su neki od problema u gazdovanju šumama u Srbiji. Neophodno je da se u strateškim dokumentima za njihovo upravljanje promovišu i vrednuju njihove vitalne usluge koje nam pružaju - obezbeđivanje hrane, čiste vode i vazduha, lekova, rekreacije, građevinskog materijala - jednom rečju, egzistencije.

Podsetimo na nedavnu seču fruškogorskih šuma, a o kojoj možete čitati OVDE.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.