Danas počinje Grožđebal u Sremskim Karlovcima

Izvor: Radio 021, 07.Sep.2018, 08:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas počinje Grožđebal u Sremskim Karlovcima

Manifestacija Grožđebal, kojom se tradicionalno svake godine u zenitu leta obeležava početak berbe grožđa, održaće se od petka 7. do nedelje 9. septembra u Sremskim Karlovcima, a ulaz na sva dešavanja je slobodan.

Ove godine za posetioce pripremljena su tri koncerta na glavnoj bini, a glavni izvođači Sergej Ćetković, Frajle i Bajaga.

Na glavnim binama će tokom popodnevnih časova pre glavnih izvođača nastupati domaći bendovi Drum'n'Zez, Bend Nijagara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i Hercenšlus, više gostujućih folklornih ansambala, škola muzike i plesa.

I ove godine obezbeđen je program za omladinu, na di-džej bini. Prvi put ove godine Grožđebal će imati i svoju tamburašku binu, osmišljenu da svojim izgledom i repertoarom dočara boemski duh starih Sremskih Karlovaca, a u improvizovanoj kafanici pod otvorenim nebom nastupaće tamburaški sastavi Zorule i Romansa.

Još jedna novina ove godine je pozorišna bina, a posetioci će moći da pogledaju dve večernje predstave u svečanoj sali Karlovačke gimnazije: "Slike iz života Vladike Nikolaja Velimirovića" i monodrama "Život je loto". Ulaz na predstave je besplatan, ali je broj posetilaca ograničen.

Tokom prepodnevnih časova, u subotu i nedelju, na glavnoj bini je planiran dečiji program u okviru kog će biti izvedene pozorišne predstave, nastup mađioničara Volare i Peđolina, kao i kreativno-edukativne radionice na temu jeseni i berbe grožđa. Sva tri dana festivala u ekološkom centru Radulovački će se održavati rimsko-keltske radionice za decu od 15 do 19 časova.

U okviru festivala, u subotu i nedelju, Pokret gorana Vojvodine organizuje plovidbu katamaranom i uživanje u lepoti Dunava u neposrednoj blizini centra Sremskih Karlovaca. Polasci su kod hotela Dunav od 15 do 19 časova, na svakih sat vremena. Besplatnu vožnju katamaranom posetioci mogu osvojiti učestvujući u nagradnoj igri na FB strani našeg festivala "Grožđebal - Karlovačka berba grožđa".

Ove godine prvi put će biti organizovane i turističke ture - obilazak Sremskih Karlovaca, u subotu i nedelju od 12 do 15 časova, a polasci i okupljanja će biti od česme "Četiri lava".

Manifestacija "Karlovačka berba grožđa" (Grožđebal) je nastala iz tradicionalne svečanosti kojom se obeležavao početak berbe grožđa. Obnovljena je 1992. godine, održava se u jednom od najznačajnijih vinogradarskih krajeva u našoj zemlji i predstavlja jedan od simbola Sremskih Karlovaca, kao i važan segment bogate turističke ponude. Osnovni cilj je negovanje kulturne i duhovne tradicije grada, unapređivanje turizma, a pre svega, podsticaj svim vinogradarima da istraju u proizvodnji vina i na taj način nastave bogatu tradiciju.

Program se odvija u centru Sremskih Karlovaca, a godišnje ovu manifestaciju poseti više od 60.000 ljudi.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.