Danas je Svetski dan voda

Izvor: Radio 021, 22.Mar.2018, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Svetski dan voda

Svetski dan voda obeležava se širom sveta kako bi se podigla svest o značaju i očuvanju voda i podsetilo na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta.

Svetski dan voda, 22. mart, ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1992. godine, a od 1993. u svetu počinje obeležavanje tog datuma.

Ove godine, Svetski dan voda biće obeležen uz slogan "Priroda za vodu" koji ima za cilj podizanje svesti o potencijalu prirodnih rešenja problema vezanih za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vodu na planeti.

Potrebe za vodom kod odraslog čoveka iznose u proseku od 2,5 do tri litra dnevno. S obzirom na to da se broj stanovnika na planeti ubrzano povećava, potreba za vodom raste.

Kako je saopštio Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, veliki deo ljudske populacije je i dalje suočen sa problemima u snabdevanju zdravstveno ispravnom vodom za piće.

Broj ljudi koji su izloženi riziku od poplava danas iznosi oko 1,2 milijarde. Najmanje 65 odsto šumskog zemljišta je u degradiranom stanju, a od 1900. godine je ljudskom aktivnošću izgubljeno između 64 do 71 odsto prirodnih močvara.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

U Kruševcu ispravna voda za piće, ali akumulacija nezaštićena

Izvor: RTS, 22.Mar.2018

Na svetski dan voda iz Kruševca podsećaju da, iako su rešili problem vodosnabdevalja, akumulacija nije u potpunosti zaštićena. Očekuju da jezero Ćelije dobije status zaštićenog prirodnog dobara. . Svetski dan voda...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.