Danas je Svetski dan broja π

Izvor: Radio 021, 14.Mar.2017, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Svetski dan broja π

Ljubitelji matematike 14. marta obeležavaju Dan broja Pi (π), zato što je vrednost tog popularnog broja približno 3,14.

Dan broja Pi počeo je da se obeležava pre 28 godina u muzeju nauke Eksploratorijum u San Francisku.

Fizičar Leri Šo, koji je radio u tom muzeju, počeo je da proslavlja Dan broja Pi 14. marta, 1988. godine. Prvih godina obeležavao ga je sa zaposlenima u muzeju, a tradiciju su kasnije prihvatili ljubitelji matematike iz celog sveta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Kongres SAD usvojio je 2009. rezoluciju kojom je Dan broja Pi postao zvaničan praznik. Rezolucija je doneta sa ciljem da se taj dan posveti popularizaciji matematike kroz upoznavanje ovog zanimljivog broja.

Približna vrednost ovog broja je 3,14159, a definiše se kao odnos obima i prečnika kruga. Pi je poznat i kao Arhimedova konstanta.

Ova matematička konstanta primenjuje se u matematici i fizici. Veoma je važna i u arhitekturi i građevini, a koristili su ga dosta i astronomi. Broj Pi poznat je već 4.000 godina.

Autor: N1/ foto: Pixabay

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.