Izvor: Blic, 22.Maj.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dala 500 evra mita za prazna obećanja

Kako bi se zaposlila kao profesorka srpskog jezika u jednoj srednjoj školi, Novosađanka M. M. "častila” je lažnu rođaku direktora sa 500 evra. Ipak, mesec dana kasnije shvatila je da će ostati i bez posla i bez novca, a u toj školi tvrde da nemaju nikakve veze sa osobom koja je tražila mito i da su za ovo saznali od prevarenih.

- U jednom neformalnom razgovoru pre skoro mesec dana, mom ocu je njegova koleginica V. M. ponudila pomoć. Ona mu je rekla da je njena rođaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << direktorka jedne novosadske srednje škole i da može da je ubedi da baš mene, i to preko konkursa, zaposli u toj školi - priča M. M.

Odmah sutradan, dodaje ona, V. M. je rekla njenom ocu da neće biti problema oko zapošljavanja i da će uskoro zasedati komisija u školi.

- Objasnila je da bi na posao trebalo da se javim za nepunih mesec dana, ali i da ćemo za tu uslugu morati da "častimo” direktorku sa 500 evra. Pri tom, prokomentarisala je da ovakve usluge koštaju oko 1.000 evra, ali da ćemo mi, zbog poznanstva, moći da damo upola manje novca - kaže M. M.

Kako dodaje, ubrzo posle toga nazvala ju je navodna sekretarica škole i tražila od nje da joj što pre dostavi diplomu, radnu biografiju, lekarsko uverenje i uverenje da nije osuđivana.

- Istog dana kada sam V. M. dala svoju dokumentaciju, moj otac je pozvan da joj da 500 evra ili od posla neće biti ništa. On joj je dao novac, pa nam je rečeno da je sve dogovoreno i da bi u ponedeljak, 18. maja, trebalo da se javim na posao - priča M. M.

Kada je došao taj dan, objašnjava, niko joj se više javio, a V. M. je 17. maja prestala da radi u firmi oca od M. M.

U srednjoj školi u kojoj je M. M. trebalo da se zaposli kažu da nisu imali nikakvih kontakata sa V. M. oko zaposlenja i da je znaju samo kao majku jednog učenika.

- Našoj školi uopšte nije bio potreban profesor srpskog jezika, tako da za to mesto nismo ni imali raspisan konkurs. To je još samo jedan u nizu dokaza da se radi o prevari u koju su pokušali i nas da uvuku - kažu u školi.

V. M. je u telefonskom razgovoru rekla da su "sve optužbe protiv nje glupost i da ne zna o kome i čemu je uopšte reč”.

Najčešće varaju investitori

Prema podacima predsednika Udruženja oštećenih kupaca stanova, u Novom Sadu ima 950 prevarenih građana koji su zbog nelegalnog poslovanja investitora ostali bez novca ili ne mogu da uknjiže stanove. Saša Pribićević, predstavnik Društva za borbu protiv prevara, napominje da su prevare najčešće u Novom Sadu prilikom kupovine stana ili automobila.

- Primera radi, na osnovu jednog legalnog automobila za koji postoji saobraćajna dozvola, pravi se 10 kopija takvih automobila i kada proverite u SUP-u ti automobili su u redu, ali kada dođe vreme da ih registrujete, shvatite da nešto nije u redu i da ste prevareni - objašnjava on.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.