Izvor: Radio 021, 01.Dec.2019, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dajmler ukida 10.000 radnih mesta

Nemački multinacionalni proizvođač automobila Dajmler objavio je da planira da do kraja 2022. godine ukine 10.000 radnih mesta širom sveta.

Dajmler ne planira da popuni neka upražnjena radna mesta, a plan je da u Nemačkoj ponudi otpremnine zaposlenima u administraciji.

Kompanija je 14. novembra saopštila da planira da smanji troškove za 1,4 milijarde evra tako što će ukinuti deset odsto direktorskih mesta i drugim merama. U saopštenju objavljenom u petak, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << navodi se da se Dajmler sporazumeo sa svojim radničkim savetom o principima za smanjivanje strukture kompanije, o čemu će dve strane utvrditi detalje narednih nedelja.

U saopštenju je navedeno da kompanija koja zapošljava 300.000 ljudi, ima za cilj da ukine "hiljade" radnih mesta širom sveta tokom tri godine, a šef osoblja Vilfrid Port je rekao da će broj ukinutih radnih mesta "biti petocifren, ali u donjem delu raspona", prenela je novinska agencija DPA.

"Postići ćemo da te mere budu što je moguće više društveno odgovorne", rekao je Port.

Dajmler je, pored smanjenja broja radnih mesta, najavio ponude zaposlenima da skrate nedeljno radno vreme, dok će privremeno zaposlenim službenicima administracije ugovori biti produženi "veoma restriktivno".

Izvršni direktor Ola Kalenius je novinarima sredinom novembra rekao da su strože specifikacije Evropske unije o emisiji ugljen-dioksida i prelaskom na veću proizvodnju električnih vozila otežali opstanak te kompanije iz Štutgarta. Kalenius je kazao da je Dajmler pogođen i trgovinskim ratom Kine i Sjedinjenih Država, pošto su nove carinske takse u Kini uvedene na automobile proizvedene u SAD.

"Dajmler AG" je nemačka multinacionalna korporacija za proizvodnju vozila, sa sedištem u Štutgartu, osnovana 1926. godine, a fabrike su joj u Evropi, Aziji, Africi i u obe Amerike.

Dajmler poseduje ili ima udela u više marki automobila, autobusa, kamiona i motocikala, uključujući Mercedes-Benz, Mercedes-AMG, Smart Automobil, Detroit Dizel, Frajtlajner, Vestern Star, Tomas Bilt Basiz, Setra, BaratBenc, Micubiši Faso, MV Agusta, kao i akcije u firmama Denci, KAMAZ i Beiđing automotiv grup.

Dajmler je 2017. godine prodao 3,3 miliona vozila i po tome je trinaesti proizvođač automobila i najveći proizvođač kamiona na svetu.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.