
Izvor: Radio 021, 03.Avg.2016, 13:34 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Da li je burek samo ako je sa mesom?
Masovna tuča devetorice mladića u pekari u Banjaluci, za koju tamošnji mediji navode da je bila zbog bureka, podstakla je građane da se zabave nagađajući koji je bio stvaran razlog tuče.
Pošto u Bosni važi pravilo da burek može biti jedino ako je sa mesom, a da su ostalo pite, neko je duhovito dobacio - "Verovatno je neko od njih naručio burek sa sirom i eto belaja".
Upravo su ovim povodom česte rasprave, a u njima svako pokušava da ubedi onog drugog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da je ispravno samo ono pravilo koje on poznaje u okviru svoje lokalne kulture. To je bio motiv i za voditelje Radija 021 Marinu i Copeta da od svojih najvernijih slušalaca čuju kako oni razmišljaju na ovu temu. Evo i nekih odgovora Novosađana pristiglih na frekvenciju 92,2 MHz:
Gladan čovek ne vidi razliku između pite i bureka, samo sit se svađa
Burek nema jaja, a boorek je samo posni s mesom
Pita je savijena, burek je okrugao i seče se u kriške
Imamo pica burek, a nemamo pita picu
Kažu da je u Bosni, ali to je u Bosni, burek sa mesom, a sve ostalo su pite
Za razliku od pite, u burek ne možeš ubaciti u izreku: Ko PITA ne skita
Pita ili gibanica se zaliva sirom i jajima, a čist burek sa sirom su samo kore i sir
Burek je samo sa mesom i to junetinom, sve ostalo su improvizacije tj. pite.
Pita sa sirom ne postoji, a burek sa sirom postoji, jedino je u Bosni suprotno
Sto sela - sto običaja
Uh što volem burek sa sirom, a isto tako volem i sirnicu
Što čovek manje zna, više je uveren da je u pravu
Kada je i gde nastao burek
Burek je jelo nastalo u Aziji koje se najviše primilo u Turskoj za vreme Osmanlijskog carstva, da bi se kasnije sa njihovim osvajanjima širilo po Bliskom Istoku, severnoj Africi, te jugoistočnim delovima Evrope. Pravi se od testa koje se puni nadevom.
Vode se polemike o poreklu reči burek i pita, kao i o tome šta tačno znače.
Jedni tvrde da je "pita" arapska reč starogrčkog porekla koja označava tanki, okrugli hleb od ječmenoga brašna. Drugi da je to anglosaksonska reč, ali pite zapadnih kuhinja su sasvim drugačije.
Za reč "burek" se navodi da ona vuče koren od turske reči "bur", što znači savijati i koristi se za sva jela od testa. Upravo zato, u Turskoj i danas vlada najveća raznolikost u pogledu nadeva i oblika ovog jela.
Postoji i teorija da je originalni burek sa mesom pravljen od goveđeg želudca, odnosno buraga i da je zbog toga nazvan burek te da se zato podrazumeva da je s mesom.
Prepirke zbog bureka
Pošto je to jelo koje se lako i brzo priprema ne zahtevajući posebne namirnice, brzo se proširilo i postalo popularno, pre svega u siromašnim krajevima.
Na Balkanu je recept za moderni okrugli burek razvijen u Nišu, a zapisano je da ga je 1498. prvi predstavio čuveni turski pekar Mehmed Oglu iz Istanbula. Na našim prostorima ipak postoje varijacije, zavisno od regije što uključuje i neizostavne prepirke zbog lokalnih modifikacija reči i njihovog značenja.
U Srbiji se kore za burek prave od razvučenog testa koje se ređa u pleh, potom se filuje prženim mlevenim mesom, sirom, povrćem ili voćem. Tako ispečen u okruglom plehu seče se na trouglove i mora se pri porudžbini naglasiti sa čim se želi.
U Bosni se tanke vučene kore od testa pune i motaju pri stavljanju u pleh. Van Bosne se takva jela zovu pite savijače, ali u Bosni se reč burek koristi samo ako je tako umotano testo punjeno mesom. Svako drugo punjenje ima poseban naziv, odnosno sirnica, zeljanica, krompiruša, pita sa jabukom ili višnjama, itd.
Takođe, u Bosni postoje i burekdžinice u kojima nema drugih vrsta testa sem savijača/bureka/pita. Tako se i u Novom Sadu u poslednje vreme otvorilo nekoliko buregdžinica, a kod njih se burek peče ispod sača.
Burek je inače teško, masno jelo, pa ga ljudi uglavnom jedu uz jogurt, najčešće ujutro. U svakom slučaju, Novosađani kada naručuju burek obavezno i naglase sa čim ga žele. Kada se poruči, podrazumeva se da je to porcija od oko 250 grama jer se ispečen u plehu seče na četvrtke. U nekim pekarama je na merenje, ali se mora naglasiti koja se tačno količina želi.
Nekada je najpoznatija novosadska pekara sa dobrim burekom bila "Đorđević" u Dunavskoj ulici, pamte se i pekare "Lukić" na Limanu i Novom naselju, a i dalje su na dobrom glasu pekare "Burek plus" u Rumenačkoj, "Đorđević" u vojvode Bojovića, "Nikola" u Partizanskoj, "Nikoloska" u Petrovaradinu, "Pobeda" u Futogu, itd. Takođe, mnogi su oduševljeni i pitama savijačama koje se peku pod sačem u Temerinskoj ili Stražilovskoj ulici.
Autor: 021.rs