DS: Zagađena voda u Novom Sadu

Izvor: B92, 18.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Zagađena voda u Novom Sadu

Zagađena ili ne?

Novi Sad -- Novosadski DS saopštio da je voda u gradskom vodovodu zagađena bakterijom pseudomonas. Vodovod demantuje i najavljuje tužbu.

DS je optužio gradonačelnicu Maju Gojković i Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" da su odgovorni za takvo stanje. Predsednik novosadskog odbora DS Igor Pavličić je rekao da su gradske vlasti znale da je tokom cele ove godine bakterija prisutna u vodovodu, ali da su o tome ćutali i da ništa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nisu učinili da se izbore s tim problemom.

Pavličić je novinarima podelio spisak od 76 institucija u kojima je Institut za zaštitu zdravlja u Novom Sadu konstantno, tokom cele godine, pronalazio bakteriju pseudomonas. Među tim institucijama je i porodilište, nekoliko bolnica, domova zdravlja i predškolskih ustanova.

Potpredsednik novosadskih demokrata i direktor Dečje bolnice u Novom Sadu Georgios Konstantinidis kazao je da je reč o bakteriji koja nije opasna za ljude koji su zdravi i u dobroj kondiciji, ali je opasna za one sa oslabljenim imunitetom, hronične bolesnike, za bolesnike sa otvorenim ranama, stare i za novorođenčad.

On je rizičnim grupama preporučio čak i da ne piju vodu iz slavina, za koju se još pouzdano ne zna da li je i ona zaražena bakterijom pseudomonas.

Pavličić je podsetio da je gradonačelnica Novog Sada nedavno "uz medijsku pompu" otvorila vrtić u prigradskom mestu Kisač i dodao da je Institut za zaštitu zdravlja i u kuhinji tog vrtića nedavno utvrdio postojanje bakterije pseudomonas.

U kabinetu gradonačelnice je rečeno da će se ona, povodom optužbi, oglasiti tokom dana.

Vodovod: Voda je ispravna

Portparol Javnog komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Aleksandar Bogunović demantovao je optužbe Demokratske stranke. Bogunović je rekao da je analizama Instituta za zaštitu zdravlja utvrđeno da je voda iz gradskog vodovoda hemijski i biološki ispravna i optužio DS da seje paniku među građanima "zarad jeftinih dnevnopolitičkih poena".

On je naglasio da građani mogu slobodno da piju vodu iz gradskog vodovoda. "Na osnovu rezlutata Instituta za zaštitu zdravlja, voda iz gradskog vodovoda odgovara pravilniku o ispravnosti vode, što znači da je hemijski i mikrobiološki ispravna. Stručna lica su tokom oktobra uzela 18 uzoraka iz vodovodne mreže, a u 94,2 odsto utvrđena je zdravstvena ispravnost vode", objašnjava Bogunović.

Iz novosadskog vodovoda saopšteno je da je verovatno do zagadjenja došlo unutar samih zgrada, u internoj vodovodnoj mreži, nad čim "Vodovod i kanalizacija" nema nadležnosti. "Vlasnici objekata dužni su da redovno održavaju instalacije i ukoliko to nisu radili, oni su odgovorni, a ne naše preduzeće", saopštio je vodovod.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.