DJB zvanično traži da se na primeren način obeleži stogodišnjica proboja Solunskog fronta

Izvor: Radio 021, 18.Sep.2018, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DJB zvanično traži da se na primeren način obeleži stogodišnjica proboja Solunskog fronta

Stranka Dosta je bilo podnela je zvaničan zahtev da predsednica Narodne skupštine Maja Gojković zakaže posebnu sednicu na kojoj bi se obratili predstavnici SANU, istoričari i književnici, predstavnici zemalja saveznika, Velike Britanije i Francuske, radi obeležavanja stogodišnjice proboja Solunskog fronta.

"S obzirom da se ovog septembra navršava 100 godina od proboja Solunskog fronta od strane srpske vojske, nakon kojeg je usledilo oslobađanje Srbije i poraz centralnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sila u Prvom svetskom ratu, smatramo da nam je dužnost da se svečano obeleži ovaj važan datum koji je celom Balkanu doneo slobodu i pritom oda počast našim stradalim precima", navodi DJB u saopštenju i dodaje "da je neshvatljivo da ni Vlada Srbije, ni predsednik Srbije, ni Narodna skupština ni jednom jedinom rečju nisu obeležili ovaj važan datum".

Podsetimo, DJB je reagovao juče saopštenjem zbog toga što smatraju da je Vlada Srbije ignorisala obeležavanje važnog datuma u srpskoj istoriji.

Pre 100 godina, srpska vojska je uz podršku saveznika probila Solunski front. Komandanti Prve i Druge armije, generali Petar Bojović i Stepa Stepanović, su bez obzira na očajničke pokušaje da ih zaustave, nepobedivo išli do kraja.

U izveštaju francuskoj vladi o proboju Solunskog fronta krajem septembra 1918. godine, francuski maršal Franše d’Epere je napisao: "Operacije se moraju usporavati jer nema komunikacije radi dobacivanja hrane francuskim trupama koje napreduju, samo srpskim trupama nisu potrebne komunikacije, oni idu kao oluja – napred".

U savezničkim operacijama od 15. do 17. septembra 1918. godine, potučene su mahom bugarske i nemačke snage od preko 600.000 vojnika. Savezničke trupe su imale sličan broj vojnika. Odmah nakon proboja Solunskog fronta usledila je abdikacija bugarskog kralja, koji je pobegao iz zemlje, i kapitulacija Bugarske. Englezi su se okrenuli ka Turskoj. Enver-paša, koji se smatra glavnim organizatorom tursko-nemačkog saveza, pobegao je u Berlin. Turska je kapitulirala.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Vanredno zasedanje Skupštine Srbije, na dnevnom redu penzije

Izvor: BKTV News, 18.Sep.2018

Predsednica Narodne skupštine, Maja Gojković, sazvala je za petak, 21. septembra u 10 sati, Deseto vanredno zasedanje parlamenta u 11. sazivu, a na zahtev 157 narodnih poslanika...Na dnevnom redu sednice će se naći više zakonskih predloga, među kojima Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.