DJB: Vlast ignorisala stogodišnjicu proboja Solunskog fronta

Izvor: Radio 021, 17.Sep.2018, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DJB: Vlast ignorisala stogodišnjicu proboja Solunskog fronta

Stranka "Dosta je bilo" smatra da nije na dostojan način obeležena stogodišnjica proboja Solunskog fronta, značajnog datuma u srpskoj istoriji.

"Vlada Srbije potpuno ignoriše stogodišnjicu srpskog proboja Solunskog fronta, ključnog događaja za pobedu nad bugarskim i nemačkim snagama i njihovim saveznicima u Prvom svetskom ratu", navela je ova stranka u saopštenju.

"Izražavamo neizmernu tugu zbog činjenice da država Srbija i Vlada Republike Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nisu našli za shodno da stogodišnjici ovog slavnog srpskog istorijskog trenutka posvete bilo kakvu pažnju, pa makar i nekom izjavom ili objavom na društvenim mrežama", navodi se u saopštenju DJB.

Takođe, ova stranka se zahvalila Britanskoj ambasadi i ambasadoru Denisu Kifu što "čuvaju uspomenu na velike srpske žrtve kojima su naši preci izvojevali slobodu za Srbiju, ali i Evropu".

Ambasador Denis Kif, zajedno sa britanskim vojnim izaslanikom, pukovnikom Nikom Ilićem, kao i polaznicima Škole nacionalne odbrane, odali su juče poštu poginulim srpskim vojnicima na srpskom vojničkom groblju Zejtinlik u Solunu. Na Zejtinliku ih je dočekao Đorđe Mihailović, čuvar ovog groblja od 1960. godine. Zatim su položili vence i na Lembet Road britanskom vojnom groblju, na kome su i sahranjene članice medicinskih misija iz zemalja Komonvelta, uključujući i Bolnicu škotskih žena. Ambasador Kif i pukovnik Ilić su obišli i britansko vojno groblje Mikra, gde je između ostalog sahranjena i Matilda Mekdaul, takođe iz Bolnice škotskih žena.

Istovremeno je juče u Mladenovcu delegacija Ambasade odala poštu doktorki Elsi Inglis, jednoj od osnivačica Bolnice škotskih žena.

Pripadnici Škole nacionalne odbrane su u subotu uradili rekonstrukciju bitaka na Dojranu i kod Dobrog Polja.

Pre 100 godina, srpska vojska je uz podršku saveznika probila Solunski front. Komandanti Prve i Druge armije, generali Petar Bojović i Stepa Stepanović, su bez obzira na očajničke pokušaje da ih zaustave, nepobedivo išli do kraja.

U izveštaju francuskoj vladi o proboju Solunskog fronta krajem septembra 1918. godine, francuski maršal Franše d’Epere je napisao: "Operacije se moraju usporavati jer nema komunikacije radi dobacivanja hrane francuskim trupama koje napreduju, samo srpskim trupama nisu potrebne komunikacije, oni idu kao oluja – napred".

U savezničkim operacijama od 15. do 17. septembra 1918. godine, potučene su mahom bugarske i nemačke snage od preko 600.000 vojnika. Savezničke trupe su imale sličan broj vojnika. Odmah nakon proboja Solunskog fronta usledila je abdikacija bugarskog kralja, koji je pobegao iz zemlje, i kapitulacija Bugarske. Englezi su se okrenuli ka Turskoj. Enver-paša, koji se smatra glavnim organizatorom tursko-nemačkog saveza, pobegao je u Berlin. Turska je kapitulirala.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.