Čuveni psiholog do tančina objašnjava šta će vam narcis napraviti od života ako ga ne prepoznate na vreme

Izvor: Luftika.rs, 29.Jul.2022, 16:01

Čuveni psiholog do tančina objašnjava šta će vam narcis napraviti od života ako ga ne prepoznate na vreme

Koliko opasno može biti živeti sa narcisom? Kako ga prepoznati? Kako pobeći i sačuvati se? Ovo su samo neki od odgovora koje nudi poznati psiholog Sem Vaknin, čovek koji i sam ima narcisoidni poremećaj.
On je autor jedne od najpoznatijih knjiga koja se bavi narcizmom kao poremećajem „Malignant Self Love: Narcissism Revisited“, a takođe je sakupio najveću svetsku bazu podataka o narcisima koja se danas koristi širom sveta u različitim studijama.
Dete zarobljeno u telu odrasle >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << osobe Ovaj psiholog nedavno je u ekskluzivnom intervjuu za „Femail“ otkrio šta je to što podstiče narcisoidno ponašanje, ali upozorava i da se taj termin sada preterano koristi na društvenim mrežama. Vaknin je istakao da se narcisoidni poremaćaj javlja kod oba pola i da je to „dete zarobljeno u telu odrasle osobe“ koje ima problema sa svojom majkom.

Naime, on veruje da narcizam uglavnom ima koren u problemima sa majkom koji potiču iz detinjstva. Ovo može da bude bilo šta – od majke koja ne može da pusti dete da bude svoje, idealizuje ga ili ga zanemaruje.
– To može da se odnosi na situacije kada se dete ponaša kao roditelj ili kada im se ne dozvoli da se prirodno odvoje od njih kao što bi deca trebalo da se odvoje. Oni mogu da idealizuju ili da koriste dete kako bi zadovoljili svoje potrebe, odnosno kada dete postane produžetak roditelja i nije im dozvoljeno da postanu sopstvene individue. Ovo stvara bes, depresiju i tugu kod deteta. Dete žali jer ga ne vidi sebičan ili depresivan roditelj i oseća se iscrpljeno i ugušeno. Dakle, kada se neko sa narcisoidnim poremećajem ličnosti upusti u stvaran svet, on je grandiozan, kao malo dete, ali nema nijedan od mehanizama za suočavanje sa tim. To je kao dvogodišnjak sa pištoljem. Kada traže intimnog partnera, oni nastoje da se odvoje od majčinkse figure, otuda se često viđaju faze idealizacije, obezvređivanja, odbacivanja, objašnjava on.
Želja da se partner slomi kako ni se narcis odvojio od majke – Majka je idealna, pa i partnera idealizuje na isti način. Partner je prazan oblik, koji treba da se pretvori u majku. On mora da odraste da bi bio sa partnerom, da sazri. Oni moraju da završe ovaj nedovršeni proces, ali on to ne može da uradi sa pravom majkom, pa pretvara svoju partnerku u majku, kako bi mogao da ponovi nedovršeni posao. On ili ona treba da degradiraju partnera da bi se odvojili od majke, tako da narcis onda nastavlja da vas uništava. Stalno govorim majka, a ne otac. Problemi sa ocem takođe postoje kod oba pola, ali postati individua, to je vezano za majku. Dakle, oni žele da slome partnera i odvoje se od majke, tako što odbacuju partnera„, dodao je.
Narcisa nije briga ko je osoba preko puta Uprkos onome što samozvani stručnjaci tvrde, narcis nije izbirljiv u tome ko je njihov partner – oni su jednostavno tu, slično kao internet provajder.
Potrebna su im četiri faktora: seks, snadbevanje, bezbednost i usluge. Ako ispunjavate bar dva od ova četiri faktora, proći ćete. Jedan od najopasnijih koncepata je da ste „nekako posebni“ ili „talentovani“ jer vas je izabrao narcis.

Vaše nade, snovi i figura ne znače ništa – mogli biste da budete besni psihopata ili serijski ubica, narcis će ići na vas sve dok sve voljni i sposobni da obezbedite dva od četiri pomenuta faktora. Vi ste za njih jednostavno ništa – nije ih briga. Vi ste zamenjivi izvor snadbevanja.
Od idealizacije do obezvređivanja Oni tačno znaju šta rade i mogu da ostanu sa vama godinama, idealizujući vas i obezvređujući iznova i iznova. Sve dok im dajete najmanje dva od četiri faktora, nije važno ko ste, sve dok im pružate to.
Počinje ljubavnim bombama, što je mnogima poznato, a zatim prelazi u fazu zajedničke fantazije u kojoj žrtva i narcis čestitaju jedno drugom što su tako posebni. To je opojno za žrtvu – vidite sebe onakvim kakvim se nikada ranije niste videli, a to može da izazove zavisnost.
Neki ljudi čak žele da ostanu sa narcisom iz tog razloga, a drugi žele da im pomognu, videći to izgubljeno dete u njemu. Ali ispod toga nema ničega, nema empatije. Onda se desi devalvacija, propadanje, i toga je narcis takođe svestan, oni to to moraju da urade kao deo svog mentalnog procesa.
Dok je ta faza poražavajuća za žrtvu, vaše emocije ne izazivaju nikakvu empatiju kod narcisa, kao što bi to bio slučaj kod normalne osobe.
Zapravo, dr Vankin akcentuje da kada ste emotivni, narcisi gledaju na vas kao na „slabe“ i to ostavlja loš utisak na osobe sa narcisodinim poremećajem:
-Narcis oseća da ako ste vi slabi i emotivni, onda su i oni, čak i onda kada su namerno izazvali da budete takvi“.
Bezbedni ste jedino ako ste „bez kontakta“ Na svojim video snimcima na Jutjubu, na kojima ga prati na hiljade ljudi, dr Vankin objašnjava kako je jedini način da se nosite sa nekim ko ima ovu dijagnozu „bez kontakta“. To je zato što oni mogu da pokušaju da vas vrate kada vas odbace i da vas ponovo idealizuju iznova ako im je potrebna zaliha. Nije retkost da narcis pokuša da vas privuče nazad sebi kada vas jednom odbaci.
Ovo može da bude putem SMS- a, pozivima ili drugim oblicima ljubavnog „bombardovanja“.
-Čim završe sa tobom, naći će nekog drugog. Malo je važno ko je ta osoba, oni su samo zaliha koju treba potrošiti, ništa više. To ne znači da su bolji od vas, oni su samo oblik, ništa, praznina koju treba popuniti traumom, kaže psiholog.

Međutim, dr. Vankin jasno stavlja do znanja da postoji razlika između sociopate i narcisa, koji se često brkaju na Internet forumima gde žrtve razmenjuju iskustva:
-Narcisima su potrebni ljudi, potrebno im je da budu opskrbljeni. Sociopatama ne, njima ne treba niko osim sebe. Njihovi intimni partneri su samo igračke.
Naučnica izučavala psihopate i ističe 3 osobine koje ih otkrivaju

Nastavak na Luftika.rs...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.