Izvor: Radio 021, 07.Nov.2019, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čupić: Nema opcije da je Krušik prodavao oružje po zakonu; Krušik: Dezinformacije nam nanose veliku štetu

Ne postoji nikakva opcija da je trgovina oružjem između Krušika i firme GIM, u kojoj je zaposlen otac ministra policije Nebojše Stefanovića, mogla da se obavlja po zakonu, naglasio je u Danu uživo Čedomir Čupić, profesor Fakulteta političkih nauka i nekadašnji član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

"Nikako nije moglo da bude po zakonu", istakao je Čupić, dodajući da je u ovom slučaju očigledan sukob interesa.

Prema njegovim rečima, u slučaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Krušik u okviru sukoba interesa nalazi se i trgovina uticaja, koja je krivično delo.

"Agencija po zakonu treba odmah da interveniše i traži objašnjenje od funkcionera i povezanog lica, a to je otac. Agencija je dužna da sve utvrdi i potom da utvrdi kakav je bio uticaj s aspekta trgovine uticaja", rekao je Čupić u Danu uživo, prenosi N1.

On objašnjava da otac ne mora da bude vlasnik kompanije da bi postojao sukob interesa, već je dovoljno da bude zaposlen. Navodeći mere koje Agencija može da preduzme, gost Dana uživo kaže da pošto utvrdi postojanje sukoba interesa Agencija od nadležne vlasti, što je u ovom slučaju Vlada Srbije, traži da se ministar Stefanović razreši. Kada je u pitanju trgovna uticaja, ona podleže krivičnoj istrazi i Agencija sve podatke koje je sakupila treba da podnese na uvid tužilaštvu i policiji, kako bi oni pokrenuli istragu, kaže Čupić.

"Da se utvrdi kakav je to bio uticaj, šta se odvijalo i da li je tačno sve ono što se u javnosti iznelo", objašnjava on.

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da Agencija istražuje slučaj prodaje Krušikovog oružja GIM-u po povlašćenim cenama, ali profesor Čupić to nije mogao da potvrdi, dodajući da o aktivnostima Agencije ne zna ništa.

"Agencija je trebalo istog momenta kada se to pojavilo u javnosti da počne da istražuje. Ako se Agencija ne pojavi u javnosti, to znači da ona ne radi svoj posao. Kada neko ne obavlja posao, on je uzurpiran, on je onemogućen", kazao je Čupić.

Komentarišući izjave predsednika da će i ministar i njegov otac odgovarati ukoliko nešto nije urađeno po zakonu, Čupić kaže da je predsednik počeo sebe da personifikuje sa zakonom. On objašnjava da u slučaju ministra Stefanovića postoji sukob privatnog i javnog interesa, a predsednik Vučić ne može da kaže da taj prekršaj nije krivično-pravno kršenje zakona jer - on to ne zna.

Krušik: Nismo pred bankrotom, dezinformacije nam nanose veliku štetu

Kompanija "Кrušik" iz Valjeva saopštila je, povodom poslednjih navoda Saveza za Srbiju u vezi sa dugovanjima firme GIM prema "Кrušiku", da je kompletna isporučena roba pomenutoj firmi u celosti naplaćena. "Krušik" navodi da SZS dezinformacijama nanosi veliku štetu ugledu fabrike što, kako ističu, za posledicu ima negativan uticaj na potencijalne nove poslove i uposlenost kapaciteta.

"Zarade zaposlenima u Кrušiku i Кovačkom centru se isplaćuju redovno sa svim pripadajućim porezom i doprinosima. Кrušik nije pred bankrotom, već nastavlja trend rasta i razvoja poslovanja koji je započet od 2014. godine pa do danas", navodi se u saopštenju.

"Krušik" je u saopštenju dostavio i tabelu sa finansijskim rezultatima od 2014. do 2018. godine.

Dodaje se i da je Кrušik 2013. godine u budžet Republike Srbije i javnim preduzećima uplatio samo 222,08 miliona dinara, a u 2018. godini u je u državni budžet i javnim preduzećima plaćeno 1,497 milijardi dinara.

SZS je ranije danas pozvao ministra odbrane Aleksandra Vulina da objasni građanima Srbije šta se događa u fabrici odbrambene industrije "Krušik" u Valjevu i istakli su da je prema njihovim saznanjima ta fabrika u teškim finansijskim problemima.

Autor: Danas, N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.