Ćulibrk: Protraćene milijarde, a niko nije odgovoran

Izvor: Radio 021, 28.Apr.2016, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćulibrk: Protraćene milijarde, a niko nije odgovoran

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk izjavio je danas da je Srbija za osam godina povećala javni dug za 16 milijardi evra, a da ništa nije urađeno, izrazivši bojazan da će reforma javne uprave "odneti" prave ljude, a ne partijski zaposlene.

Najave premijera Aleksandra Vučića o prosečnoj plati od 500 evra on je ocenio nerealnim, kad se računa na realni rast od pet odsto.

"Pojeli smo milijarde, a vraćaće naša deca", upozorio je Ćulibrk, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << gostujući na N1. "Sve vreme se pitam otkud ta hrabrost da se smanje plate i penzije, a ne sme da se zagrize "kisela jabuka" da se reše javna preduzeća. Ako imate snage za to, a nemate da reformišete javna preduzeća, u čemu je problem", pita Ćulibrk.

On navodi da je rezanjem plata i penzija ušteda bila 50 milijardi, a da je na javna preduzeća izgubljeno deset milijardi više.

Ćulibrk sumnja da će i nova Vlada rešiti pitanje javnih preduzeća. "Ako neko sa 202 poslanika iza sebe nije imao tu snagu, kako će imati sa 130 i kusur", upitao je Ćulibrk i dodao da nije siguran da će ova vlada da traje četiri godine.

Govoreći o reformi javne uprave, Ćulibrk je ukazao da postoje procene da višak nije 75.000 ljudi, kao što je dogovoreno sa MMF. "Priča se da to može da se završi sa 25.000, ali se plašim da će otići samo pravi ljudi, a ne oni koji su dovedeni po partijskoj liniji."

Ćulibrk je, govoreći o zaduživanju zemlje i javnom dugu, ukazao da problemi potiču još od Vlade Mirka Cvetkovića. "On je udvostručio javni dug sa 8,5 na 16,5 po milijardi evra i napravio je taj prvi pogrešan korak", ocenio je Ćulibrk.

On podseća da je javni dug Srbije sada 24,5 milijardi evra, a smatra da sa 16 milijardi, koliko je uzeto za osam godina, nije ništa urađeno. "Za te novce nismo završili ni koridore ni infrastrukturu. Što je najgore, još uzimamo kredite da bismo to završili, a potrošili smo milijarde", naglasio je Ćulibrk.

Prema njegovim rečima, za takvo ponašanje u Srbiji niko ne snosi odgovornost.

Autor: Fonet

Foto: Media centar Beograd

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.