Crnohumorna poslastica “Igla ispod praga” stiže u bioskope

Izvor: Luftika.rs, 14.Dec.2016, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnohumorna poslastica “Igla ispod praga” stiže u bioskope

Crnogorsko-srpska koprodukcija “Igla ispod praga”, rediteljski prvenac Ivana Marinovića, nakon svetske premijere u Sarajevu i turneje po različitim kontinentima, te mnogih pozitivnih kritika, konačno stiže i u domaće bioskope.
Film, za koji je Marinović pisao i scenario, je priča o stanovnicima malog sela na poluostrvu koji su na pragu da prodaju veliku zemlju i time reše sve svoje probleme. Jedina prepreka na njihovom putu je tvrdoglavi pop Petar (Nikola Ristanovski) koji odbija >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << da proda svoj deo. Pored lukavih seljana koji mu svakodnevno zagorčavaju život, Petar mora da se suoči i sa demencijom svoje majke (Jelisaveta Seka Sablić), zaljubljenošću opsednute Mare (Dragana Dabović), buntovništvom sina tinejdžera i konstantnim preispitivanjem sopstvene vere. Nakon što se Petru konačno smuči da i dalje “okreće drugi obraz” nastaje nadrealni haos posle kojeg niko u selu neće ostati isti.

Ovo je priča o mentalitetu, o borbi između tradicionalnog i modernog, o ljudskosti s jedne i bahatosti sa druge strane. Svetska filmska kritika je do sada bila jednoglasna u stavu da je Marinović ispričao priču o malom čoveku sa velikim problemima i to tako da je ovaj film u mogućnosti i da vas nasmeje i da vas rastuži. Prestižni Holivud Riporter tako navodi da “Marinović pogađa zdravu ravnotežu između gorke komedije i naturalističke drame, uglavnom izbegavajući grube karikature i preterane emocije koje su često karakteristika filmova koji stižu sa Balkana”, te ističe da je film “poslastica za ljubitelje crnog humora”.

Filmu je nedavno pripala i nagrada na Bosforus Film Festivalu u Istanbulu, gde je Zlatni delfin – nagradu za najboljeg glumca dobio Nikola Ristanovski.
“Igla ispod praga” snimana je u veličanstvenom ambijentu Luštice i Boke Kotorske. Glumačku ekipu predvodi nagrađeni Nikola Ristanovski, a pored njega igraju Jelisaveta Seka Sablić, Ljubomir Bandović, Bogdan Diklić, Leon Lučev i mnogi drugi. Fotografiju potpisuje Đorđe Arambašić. Svi oni dopineli su da estetika Marinovićevog filma podseća na stare italijanske filmove, ali i na radove Živka Nikolića. Film je i crnogorski kandidat za nagradu Oskar u 2016. godini.

Raspored projekcija:
Arena Cineplex: Od četvrtka 15. decembra do nedelje 18. decembra u Sali 6 od 20.30 sati
Cinestar TC Big: Od četvrtka 15. decembra do srede 21. decembra u 16.20 i 20.15

Pogledajte najlepše božićne reklame

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

VIDEO: Film "Igla ispod praga" od danas u bioskopima u Srbiji

Izvor: Radio 021, 15.Dec.2016, 11:23

Crnogorsko-srpska koprodukcija "Igla ispod praga", rediteljski prvenac Ivana Marinovića, danas, 15. decembra stiže u bioskope u Srbiji..."Igla ispod praga" za koju je Ivan Marinović pisao i scenario, je priča o stanovnicima malog sela na poluostrvu koji su na pragu da prodaju veliku zemlju i time...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.