Crnogorsko državljanstvo za (ne)opredeljene po hitnom postupku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Okt.2009, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorsko državljanstvo za (ne)opredeljene po hitnom postupku

PODGORICA - Pošto dogovor o dvojnom državljanstvu između Srbije I Crne Gore još nije postignut, zvanična Podgorica ide u realizaciju svog Zakona. Svi oni koji su imali dvojno državljanstvo do 3 jula, a živeli su u Crnoj Gori do njenog osamostaljenja, treba da se opredele, a crnogorsko državljanstvo mogu uzeti po hitnom postupku - izjavio je za RTV predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

"Crna Gora ima koncept da tamo gde živite, ostavarujete svoja prava, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << plaćate poreze tamo je vaša država. To je koncept jedne države i jednog državljanstva" kaže za RTV predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić

"Mi imamo čvrst zakon o državljanstvu. Ko je imao dva državljanstva do 3. jula moraće da se opredeli. Oni koji su sa nama bili svih ovih godina, do dana osamostaljenja, a imaju srpsko državljanstvo mogu uzeti crnogorsko po skraćenom postupku i rešiti to pitanje. Ukoliko to ne urade ostaju im takođe sva prava kao i crnogorskim državljanima osim manjih ograničenja kao što je rad u državnim službama" preczira Krivokapić.

Predsednik Skupštine Crne Gore smatra i da nejasan status donosi probleme, što se pokazalo na kriminalu koji se kriju iza jednog ili drugog državljanstva.

"Ako smem da kažem, mislim i da su u Srbiji svesni problema koji donosi dvojno državljanstvo i da će, verujem, uskoro biti na istom konceptu kao i mi. A Crna Gora, pošto dogovor nije postignut, ide u realizaciju svog zakona," dodaje Krivokapić.

On kaže i to da Crna Gora nije definisala ko su njene nacionalne manjine već da je to stavar ličnog opredeljenja koji se ostvaruje kroz zakon o nacionalnim savetima. Prema njegovim rečima mnogo je važnije da se etničke razlike iz političkog presele u kulturološki deo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.