Izvor: Luftika.rs, 04.Sep.2020, 07:29

Crna Gora ublažila mere, za ulazak u državu dovoljan serološki test

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je sinoć, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), da u skladu sa epidemiološkom situacijom u državama okruženja, ublaži uslove ulaska u Crnu Goru rezidenata država regiona i svojih državljana koji na kratko putuju u neku od država iz susedstva.
Iz država regiona je moguće ući uz negativan PCR, negativan serološki test ili pozitivan test na antitela.
Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << (NKT) odlučilo je večeras, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), da u skladu sa epidemiološkom situacijom u državama okruženja, ublaži uslove ulaska državljana Crne Gore koji na kratko putuju u neku od država iz susedstva, kao i onih koji su rezidenti zemalja regiona.
Iz država regiona uz negativan PCR, negativan IgM test ili pozitivan IgG test
U Crnu Goru je, kao i do sada, moguć ulazak bez dodatnih uslova za rezidente zemalja sa „zelene liste“, dok rezidenti država sa „žute liste“ mogu ući u Crnu Goru uz pozitivan rezultat serološkog testa – antitela klase IgG, koji je izdat od registrovane laboratorije i koji nije stariji od 30 dana, saopšteno je iz Vlade.
– Rezidenti svih država sa ‘žute liste’ takođe mogu ući u Crnu Goru i uz negativan rezultat serološkog testa na antitela klase IgM ili uz negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji su izdati od registrovane laboratorije i nisu stariji od 72 časa.
Uslov je da lice nije u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru boravilo u nekoj od država sa ‘crvene liste’ odnosno u nekoj od zemalja iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.
Olakšice za državljane CG koji na kratko putuju u države regije Olakšan je ulazak crnogorskih rezidenata – državljana Crne Gore i stranaca stalno ili privremeno nastanjenih u Crnoj Gori – iz država regiona u slučaju da su u tim državama boravili do 48 sati.
Tim licima se po povratku u Crnu Goru propisuje mera zdravstvenog nadzora koja podrazumeva slobodno kretanje, ali svakodnevno praćenje simptoma i javljanje nadležnom lekaru do isteka Rešenja koje po povratku izdaje Sanitarna inspekcija, dodaje se u saopštenju.
Nove mere stupaju na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore što se očekuje večeras.
Još jedna zemlja otvorila granice za Srbe, od sutra možemo i tamo na more
Izvor: Vijesti

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

U CRNU GORU JEFTINIJE I BEZ PCR TESTA: Od danas građani Srbije mogu preko granice samo uz serološki nalaz

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Sep.2020

Od sada će biti dovoljan i negativan nalaz na serološkom testu na Igm antitela, kao dokaz da osoba trenutno nije zaražena kovidom-19...Izbori u Crnoj Gori su završeni, opozicija je pobedila, a crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) donelo je večeras odluku koja će obradovati...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.