Izvor: Radio 021, 20.Feb.2020, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora i crkva: Litije protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti

Od poslednjih dana 2019. godine. u nekoliko gradova Crne Gore svake nedelje se održavaju litije u znak podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

BBCŽena drži upaljenu sveću tokom litije u Podgorici, 16. februara

U gradovima širom Crne Gore nedeljama unazad održavaju se molebani i litije u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti.

Zakonu se protive građani koji u šetnje izlaze iza sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

Prve >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << molitvene litije održane su 31. decembra prošle godine, a pomenuti zakon je usvojen u drugoj polovini poslednjeg meseca 2019.

Litije se od Božića po julijanskom kalendaru organizuju dvaput nedeljno, četvrtkom i nedeljom.

Pogledajte fotografije sa litija održanih 16. februara u Podgorici i Beranama.

BBCLitija u Beranama 16. februara

Zakonom o slobodi veroispovesti predviđa se da država postaje vlasnik svih verskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine ukoliko verske zajednice ne dokažu vlasništvo nad njima.

„Nijedna država u našem regionu, pa ni šire, nema zakon koji je duže i pažljivije pripreman i oko kojeg su vođene detaljnije i otvorenije konsultacije sa svim zainteresovanim subjektima u državi i izvan nje.

„Ovaj zakon je usvojen da bi svi u Crnoj Gori imali jednako pravo da, po svojoj savesti, budu ili ne budu vernici bilo koje veroispovijesti, i da bi zakoni jednako važili za sve", rekao je prošlog meseca u pisanim odgovorima za BBC na srpskom potpredsednik crnogorske Vlade Zoran Pažin.

BBCGrađanin Berana sa zastavom Srbije

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve se protivi primeni ovog zakona navodeći da je on donet da bi se Srpskoj pravoslavnoj crkvi oduzela imovina kojom raspolaže u Crnoj Gori.

BBCOkupljeni su u rukama nosili i ikoneBBCU koloni u Beranama bilo je i onih koji su došli na konju, obučeni u narodnu nošnjuBBCU povorci u Beranama bilo je učesnika svih uzrastaBBCMladi obučeni u tradicionalne nošnje tokom litije u PodgoriciBBCLitije su počele da se održavaju pošto je skupština usvojila Zakon o slobodi veroispovestiBBCU litijama učestvuju i brojna sveštena lica Srpske pravoslavne crkveBBCDetalj sa skupa u PodgoriciBBCČovek sa ikonom Svetog Vasilija OstroškogBBCPovremeno na protestima učesnici zapale i baklje

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Crna Gora i crkva: Litije protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti

Izvor: B92, 20.Feb.2020

Od poslednjih dana 2019. godine. u nekoliko gradova Crne Gore svake nedelje se održavaju litije u znak podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi...U gradovima širom Crne Gore nedeljama unazad održavaju se molebani i litije u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti...Zakonu se protive...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.