Izvor: Radio 021, 04.Apr.2020, 10:00

Crkva donira novac za pomoć lekarima, pa pričešćuje vernike po kućama

Sveštenici Srpske pravoslavne crkve i dalje pričešćuju građane, ali ovo puta ne u prostorijama crkve - dolaze u domove građana po pozivu, bez zaštitne opreme.

"Sveštenici ovih dana imaju pune ruke posla", kaže za 021 Novosađanka M. V, koja se javila redakciji jer je sveštenik bez ikakve zaštitne opreme, rukavica i maske, došao u dom njene majke da mi je pričestio.

"To su mahom stariji ljudi, često i oni koji su toliko iznemogli i bolesni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da ni inače ne mogu dolaziti u crkvu na liturgije. Ali zar ne bi moglo nešto da se uradi po tom pitanju i da se zabrane takve aktivnosti za vreme vanrednog stanja! Džabe sto nam penzioneri sede po kućama i što ih porodica ne obilazi, kada to rade sveštena lica", navodi naša čitateljka i podseća na uputstvo koje je, u vezi sa epidemijom virusa korona, nedavno izdao Sveti Arhijerejski Sinod.

Naime, u ovom saopštenju, Sinod "vernicima očinski, pastirski odgovorno i sa ljubavlju blagosilja da sveta bogosluženja prate putem televizijskog i radio-prenosa i crkvenih internet-stranica, a da se sa svojim parohom blagovremeno dogovore o terminu pričešća u svom domu".

Podsetimo, medijima je od grupe građana juče stigla informacija u vidu zahteva za patrijarha Irineja da, kako navode, od vlasti "zatraži prilagođavanje zabrane kretanja", a kako bi u nedelju mogla da se služi liturgija u crkvama. U nedelju je celodnevni policijski čas, osim za vlasnike kućnih ljubimaca, kojima je na raspolaganju period od osam do 10 časova.

Takođe, Vladika banatski Nikanor u utorak je održao propoved u kojoj je otvoreno pozvao vernike da prekrše mere Vlade Srbije, jer je "sveta pričest najbolji lek", a "crkva najbolja bolnica" i da im slobodu kretanja jedino bog može zabraniti.

Upitan šta će učiniti povodom kršenja državnih mera u vreme pandemije virusa korona, ministar zdravlja Zlatibor Lončar nije dao konkretan odgovor, već je izbegao da "kudi" crkvu.

Istovremeno sa kršenjem zvanične državne i stručne politike u vreme vanrednog stanja, crkva je donirala novac za pomoć zdravstvenim radnicima u Vojvodini.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.