Čovek koji se nakon smrti najviše približio Plutonu

Izvor: Radio 021, 04.Nov.2018, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čovek koji se nakon smrti najviše približio Plutonu

Nijedan čovek nije bio bliže Plutonu nego Klajd Tombo 2015. godine, 18 godina nakon smrti. To je prikladno, jer je bio i prva osoba koja je ugledala tu, bivšu, planetu.

Kad je prvi put ugledao Planetu X, koja će kasnije poneti naziv Pluton, Tombo je imao jedva 24 godine i bio je samouki astronom. Dečak s farme iz Stritora u saveznoj državi Ilinois, Tombo je u dvorištu napravio teleskop od delova separatora kreme i automobila iz 1910. Dobio je posao u Lovelovoj opservatoriji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u Flagstafu, u Arizoni, samo zbog svojih samostalnih istraživanja, piše portal Atlas Obscura.

Tamo je mesecima analizirao slike noćnog neba, tražeći promene u orbitama Urana i Neptuna koje bi mogle potencijalno da označe postojanje nerpimećene planete.

Govoreći za AP 1990. godine, Tombo je priznao da je zadatak bio dosadan. Međutim, dodao je, "bio je mnogo zanimljiviji od poljoprivrede, što se mene tiče".

Isplatilo se stalno pregledanje materijala. Otkriće Plutona promenilo je naše razumevanje Sunčevog sistema i Tombou donelo stipendiju na Univerzitetu Kanzas, što je dovelo do akademskog posla na univerzitetu u Novom Meksiku.

Tombo je umro 1997. godine. Gotovo dve decenije kasnije nešto manje od trideset grama njegovih kremiranih ostataka krenula je na putovanje do spoljašnje ivice Sunčevog sistema unutar aluminijumske kapsule na letelici "New Horizons". Kapsula nosi ploču s epitafom pokojnom istraživaču.

Od 1992. godine i svemirskog poduhvata Džina Genea Rodenberija, uma iza Zvezdanih staza, otprilike 450 ljudi "zakopano" je u svemiru - iako to često znači da je samo jedan gram kremiranih ostataka kratko putovao prema zvezdama pre nego što se vratio na Zemlju ili izgoreo pri ulasku u atmosferu.

Ipak, niko nije otišao dalje u tome od Tomboa. "New Horizons" prošao je na udaljenosti od oko 12.000 kilometara od Plutona u julu 2015, i to brzinom od gotovo 50.000 kilometara na sat. Svemirska letelica i dalje beži iz našeg sistema. Trenutno se nalazi na više od 64 milijarde kilometara od Zemlje.

"Mislim da bi moj otac bio oduševljen", rekla je njegova ćerka Anet Tombo Sice, sada u 70-im godinama, kada su ostaci njenog oca postavljeni na brod. "Kad je pogledao Pluton, bila je samo tačka svetla."

Autor: Express.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.