Izvor: Radio 021, 19.Mar.2019, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Član zakona namenjen procesuiranju huligana primenili na demonstrante"

Policija je jasno i sa planom ciljala da uhapsi organizatore protesta "Jedan od pet miliona" kako bi obezglavila demonstracije, a na njima je primenila član 308 Zakona o prekršajima, koji je uveden pre nekoliko godina zbog navijača, kaže za list "Danas" advokat Vladimir Gajić.

Gajić kaže da je taj član zakona uveden kako bi policija mogla da izađe na kraj sa navijačima, odnosno da ih bez ikakvih problema odmah, nakon hapšenja, samo prosledi u zatvor na Padinskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << skeli na 30 dana zatvora, po hitnom postupku, bez obzira na okolnosti i eventualnu odbranu.

Gajić brani dvojicu pripadnika Pokreta ujedinjenih fantoma za koje se, prema njegovim rečima, priprema optužnica da su počinili krivično, a ne prekršajno delo.

Član 308 Zakona o prekršajima, na osnovu kog su demonstranti nakon višečasovnog zadržavanja u pritvoru, potom izlaženjem pred sudiju za prekršaje, samo transportovani u Padinsku skelu, odnosi se na odredbu - izvršenje pre pravosnažnosti. U to članu piše da se osuđujuća presuda, između ostalog, može izvršiti i pre njene pravosnažnosti u slučajevima ako je okrivljeni "kažnjen za teži prekršaj iz oblasti javnog reda i mira, bezbednosti javnog saobraćaja ili teži prekršaj kojim se ugrožava život ili zdravlje ljudi ili ako to zahtevaju interesi opšte bezbednosti ili sigurnosti robnog i finansijskog prometa ili razlozi morala ili je kažnjen za prekršaj od kojeg mogu nastati teže posledice, a postoji osnovana sumnja da će nastaviti sa vršenjem prekršaja, ponoviti pekršaj ili da će izbeći izvršenje izrečene sankcije".

Vladimir Todorić, advokat koji brani takođe privedenog Uroša Savića, kaže za Danas da će se u toku dana znati više o slučaju njegovog klijenta. On napominje da, ukoliko bude pokrenut krivični postupak protiv Savića zbog nasilnog upada u prostorije RTS, to ne bi bilo po zakonu zato što bi u tom slučaju za to delo trebalo da bude terećen, recimo, lider Dveri Boško Obradović, jer je Savić ušao u RTS kroz već otvorena vrata, koja nije on razvalio.

"Nadam se da je ostao trag nezavisnosti i samostalnosti u sudstvu i da neće dozvoliti i pristati da rade po nalozima i pod političkim pritiscima", zaključuje Todorić.

Detalje cele priče čitajte u Danasu, a više o hapšenjima demonstranata čitajte OVDE.

Autor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Zakon za huligane primenjen na političkim neistomišljenicima

Izvor: Danas, 19.Mar.2019

Policija je jasno i sa planom ciljala da pohapsi organizatore protesta "Jedan od pet miliona", kako bi obezglavila demonstracije. Članak Zakon za huligane primenjen na političkim neistomišljenicima se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.