Izvor: Radio 021, 18.Jun.2019, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Civilni sektor predložio Nevenu Ružić za novog poverenika

Više od 60 organizacija civilnog društva, medija i predstavnika stručne i naučne zajednice pozvalo je poslanike Skupštine Srbije da podrže aktuelnu pomoćnicu generalnog sekretara Službe poverenika Nevenu Ružić kao kandidatkinju za novog poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Oni su u zajedničkom saopštenju ocenili da Nevena Ružić "ispunjava sve kriterijume koji garantuju da će obavljati dužnosti poverenika odgovorno i savesno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u skladu sa zakonom i dobrom demokratskom praksom, nezavisno od političkih i drugih uticaja".

"Nevena Ružić već 10 godina radi u instituciji i sada je na funkciji pomoćnice generalnog sekretara Službe poverenika. Dosadašnjim radom značajno je doprinela poverenju gradjana u instituciju Poverenika zbog čega verujemo da bi i u budućnosti delovala u interesu javnosti", navodi se u saopštenju.

Podseća se da je Ružić od 2017. godine članica radnog tela Međunarodne konferencije poverenika za informacije kao i da je 2012. godine izabrana za članicu Biroa Savetodavnog komiteta Konvencije o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka Saveta Evrope, gde je obavljala i funkciju zamenice predsednika.

Predstavnici civilnog sektora, medija, stručne i naučne zajednice su apelovali na skupštinski Odbor za kulturu i informisanje da prilikom izbora novog poverenika "poštuje kriterijume transparentnosti, otvorenosti i integriteta, kako bi javnosti omogućio da bude adekvatno informisana i uključena u ovaj proces".

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje je krajem prošle sedmice pozvao poslaničke grupe da u roku od sedam dana predlože kandidate za Povrenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.